Fien kookt met bier 

Dat ik een fan ben van een lekker biertje, dat is ondertussen al geen geheim meer. Al was dat niet altijd het geval! Ooit was ik een WWW (Witte-Wijn-Wijf – de term komt van Sofie Van Rafelghem en is ongetwijfeld op veel vrouwen van toepassing). Ik houd nog altijd van een lekker glaasje cava zo nu en dan en gebruik altijd een droge witte wijn in mijn risotto. Maar toch heeft ook bier zo veel mogelijkheden! Het moet mogelijk zijn om risotto met bier te maken, maar welk bier ik daarvoor kan gebruiken, daar ben ik nog niet uit (tips zijn welkom!). Ondertussen heb ik wel al andere recepten gevonden met bier die ik heb uitgeprobeerd of nog wil proeven. In mijn Friday’s Food rubriekje zal ik dan ook af en toe een bierrecept proberen toe te voegen, dit is het eerste. Als jullie zelf lekkere biergerechten hebben of een bier kennen waarmee je eens zou willen koken, laat maar weten, dan zoeken we het samen uit!

Deze eerste is er eentje dat je misschien wel kan klaarmaken voor de feestdagen (maar dan met bijvoorbeeld een gratin dauphinois en gestoomde groentjes of zo).

Varkenshaasje in biermarinade.

Voor dit recept moet je een donker abdijbier gebruiken. Ik koos voor Moose Blues van Brouwers Verzet. Een bruin biertje van 7,5% Alc. Ik heb het al vaker gebruikt in stoverij en daar leent het zich perfect voor, met zijn zachte, toegankelijke smaak. Een lichte zoete toets ook, die maakt dat het bier niet té fel doorsmaakt in de saus. Hierbij het recept zoals ik het gemaakt heb voor 2 personen. Ik combineerde dit met gebakken krielaardappeltjes en een fris slaatje.

DSC_2021

Ingrediënten:

 • 1 varkenshaasje
 • 1/2 flesje Moose Blues
 • 2 el honing (of bruine suiker)
 • 2 el olijfolie
 • 1 sjalot (fijngehakt)
 • 1 el gember (geraspt)
 • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
 • 2 el worcestersauce
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 el bladpeterselie (fijngehakt)
 • 1 el bieslook (fijngehakt)
 • peper en zout

DSC_2018

Bereiding:

 1. Maak eerst de marinade. Breng het bier in een steelpan aan de kook. Zet het vuur zachter en voeg de andere ingrediënten voor de marinade toe (de honing, olijfolie, sjalot, gember, knoflook, worcestersauce, laurier, peterselie en bieslook) en laat enkele minuten pruttelen.
 2. Laat de marinade afkoelen. Ik stoomde ondertussen de krielaardappeltjes beetgaar.
 3. Doe het vlees in een diepvrieszak en overgiet met de marinade. Laat minstens 30 min. marineren in de koelkast. (Je kan de marinade eventueel ook de avond voor een etentje maken, zo bespaar je veel tijd op de dag zelf)
 4. Ondertussen deed ik de krielaardappeltjes in een ovenschaal, overgoot ik deze met olijfolie en een mengeling van marjolein, tijm, peper en zout. Ik plaatste ze in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende een 20-tal minuutjes (of tot ze een mooi kleurtje hebben)
 5. Haal het vlees uit de marinade. Bewaar de marinade nog even, daar maken we de saus mee. Dep het meeste vocht van het vlees, zodat dit niet spettert als je het vlees in de (grill-)pan legt. Grill of bak het vlees enkele minuten aan beide kanten, zodat het net niet gaar is aan de binnenkant.
 6. Ondertussen breng je de marinade in de steelpan opnieuw aan de kook en laat je het een 3-tal minuten doorkoken. Daarna zeefde ik de marinade, zodat ik een gladde saus had. Door de combinatie van alle ingrediënten heeft de saus naar mijn mening een ietwat rare geur (ik dacht al dat ik opnieuw ging mogen beginnen), maar geen zorgen, het komt goed!
 7. Als je vlees aan beide kanten voldoende gebakken is, leg je het in een vel aluminiumfolie. Je lepelt wat van de saus over het vlees, rolt de folie dicht en laat dit 10 minuten rusten.
 8. Ondertussen haal je de aardappeltjes uit de oven en maak je je slaatje klaar.
 9. Snij het vlees in plakken (die zouden mooi lichtroze moeten zijn) en serveer met de krieltjes en het slaatje.

DSC_2024

Ik schotelde mijn vriend dit gerechtje voor en hij was meteen fan. De saus smaakt wat zoet door het bier en de honing, maar het is zeker nooit storend.

Helaas ben ik de foto van het afgewerkte recept kwijt en heb ik het gerecht sindsdien nog niet klaargemaakt, sorry. Maar ik veronderstel dat jullie allemaal wel weten hoe een varkenshaasje eruitziet, dus veel anders is er niet aan te zien 😉

Als jullie het gerechtje klaarmaken, mag je natuurlijk ook altijd foto’s posten!

SMAKELIJK!

Ik koos een recept van op de Libelle Lekker website (my go-to voor simpele maar lekkere gerechten), met enkele kleine aanpassingen van mezelf.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s