11 dingen die je wilt weten over zwanger zijn

Toen ik pas bevallen was, kregen we een bevriend koppel over de vloer dat in hetzelfde stadium is als wij waren in de zomer van 2013: gaan we voor een kindje of wachten we nog even? De vriendin vroeg mij om voor haar toch een lijstje te maken van wat er allemaal komt kijken bij zwanger zijn, bevallen en baby’s opvoeden tot peuters enzovoort. Ik denk dat ze vooral overweldigd was door de veelheid aan informatie die ik op haar afvuurde en dat ze zich beter voorbereid zou voelen als het allemaal eens op papier stond.

Wel, bij deze. Deel 1: mijn 11 belangrijkste bevindingen over zwanger zijn.

 1. Gewoon doen! Als je je gelukkig voelt in je relatie en jullie zijn er beiden mentaal klaar voor, ga er dan gewoon voor. Het grootste probleem dat mijn vrienden lijken te hebben, is tijd. Zo waren wij ook, you have no idea! Maar als het kindje er eenmaal is, pas je je aan. Je kan je er op voorhand niet echt op voorbereiden, dus focus daar ook niet teveel op. Maar besef wel dat er opofferingen nodig zijn. Die zal je trouwens ook maar al te graag over hebben voor dat kleine mensje in je armen.
 2. Houd misschien op voorhand best wel rekening met je budget. Voor ons was dat niet echt een groot euvel, maar ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die wél elke cent in 2 moeten bijten. En kindjes kopen kost nu eenmaal geld.
 3.  Zoek veel op, lees veel en vraag veel informatie. Daarmee bedoel ik: zoek op sites als die van Kind&Gezin, lees de informatiebrochures die je krijgt bij de gynaecoloog/vroedvrouw/… en vraag informatie aan experts. Als je je onzeker voelt over iets, vraag het aan de gynaecoloog/vroedvrouw. Zij hebben de juiste info en kunnen je geruststellen.
 4. Als vervolg op het vorige: je krijgt zeeeeer veel informatie. En dan vooral ook van”officieuze” bronnen. Elke vrouw die ooit een kind gebaard heeft of iemand kent die een kind gebaard heeft, wil haar verhaal kwijt. Soms gewoon om te vergelijken, soms om je gerust te stellen of soms om je (hopelijk onbewust/onbedoeld?) bang te maken. Neem het allemaal op, het kan deugd doen om herkenning of gelijke zielen te vinden. Maar onthoud vooral dat elke situatie uniek is en dat jouw verhaal nooit hetzelfde zal zijn als dat van een ander. Je moet het gewoon zelf ondervinden (ok, een beetje contradictie met deze blogpost vol tips, maar ja, dat doe je eraan 🙂 ).
 5. O ja, als vrouwen vertellen over hun zwangerschap/bevalling, dan bestaan er geen taboes! Je hoort vaak echt élk detail. Maar écht élk detail he!
 6. Ook je eigen “bweikes“-grens ligt een pak verder. Het lukt je om de verhalen te aanhoren zonder te walgen. En zelf deel je ook graag je eigen smakelijke en minder smakelijke verhalen.
 7. No stress! En dit komende van een geboren stresskip/controlefreak. Ik was nooit zo chill als tijdens mijn zwangerschap. Ik had nu wel het geluk dat ik een droomzwangerschap had zonder kwaaltjes, maar dan nog. Ook over mijn extreem ronde buik (tja, er zat ook een redelijk grote baby in…) maakte ik me niet veel zorgen. De slanke lijn, daar werken we achteraf wel aan. Zelfs de striemen die op 8 maand uiteindelijk toch in grote getale tevoorschijn kwamen – alle smeersels ten spijt – deerden me niet. “Chill en gij zult een chille baby baren”, was bij mij zeker van toepassing.
 8. Leer de kraamkliniek kennen. De meeste ziekenhuizen bieden waarschijnlijk wel een kennismaking aan, profiteer hier ook van. Het maakt je nog rustiger als je kan bevallen in een ziekenhuis dat je al kent. Een kleine rondleiding en een babbel met het personeel op de kraamafdeling doen al veel. Als je thuis bevalt, is dit uiteraard niet van toepassing. Dan ben je vooral gebaat bij een vroedvrouw die je kent en vertrouwt.
 9. Maak een geboorteplan. In het ziekenhuis waar ik bevallen ben, raadden ze dat ten stelligste aan. Ik weet niet hoe het op andere plaatsen is. Niet alleen naar pijnstilling toe, maar ook om te wennen aan het idee van de bevalling. Want het komt alsmaar dichterbij en als je weet wat je mag verwachten, is het toch net iets minder eng.
 10. Als je van plan bent om borstvoeding te geven, is een gesprek met een lactatiedeskundige/vroedvrouw zeker ook aangeraden. Borstvoeding is dan wel iets moois en natuurlijks, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het doet pijn, of dat is toch zeer goed mogelijk, zeker in het begin. Veel vrouwen stoppen met borstvoeding na dag 3 omdat de pijn samen met de baby blues teveel is. Als je op voorhand niet weet dat de pijn normaal is, dan overvalt die je en geef je sneller op. En dat is natuurlijk erg jammer, want het is echt wel iets zeer moois!
 11. Documenteer. Je krijgt het boekje van Kind&Gezin, profiteer ervan om notities te nemen. Leuk om achteraf opnieuw te lezen of om te vergelijken bij een eventuele tweede, derde, vierde… zwangerschap.

Denk aan puntje 4! Wat ik hier in een mooi lijstje gezet heb, zijn 11 dingen die voor mij persoonlijk belangrijk waren om te weten bij mijn zwangerschap en die ik wou delen met andere vrouwen die denken aan kindjes. Jij kan aan andere dingen denken of ik kan morgen zelf ook nog een tip bij vinden of een andere eigenlijk niet meer zo belangrijk vinden als ik eerst dacht. Nothing is set in stone. Het is juist leuk als we ervaringen kunnen delen. Dus bij deze, voelt u zich uitgenodigd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s