Mijn persoonlijke queeste

Er is al zeer veel geschreven over studies die de voor- en nadelen van alcoholische dranken aantonen. Zo ook weer het artikel dat ik vandaag las op de website van De Redactie. Het gaat over bier en wijn. Ik heb zo ondertussen wel al enige ervaring in bierland, dus ik las dit artikel met gemengde gevoelens.

Calorieën tellen

Met het algemene onderwerp van het artikel ben ik zeer blij. Bier is niet slechter voor de gezondheid dan wijn en het is zeker geen grotere dikmaker. Integendeel. Voor wie calorieën wil tellen: 100ml bier bevat minder calorieën dan 100ml wijn. Het klopt wel dat bier over het algemeen in grotere hoeveelheden gedronken wordt, maar voor wie op zijn/haar calorie-inname let, is daar een mouw aan te passen. Ik doe het vaak: als ik thuis zin heb in een aperitiefje, dan vul ik een klein, fijn glas met bier. Het staat niet alleen zeer elegant, maar je hebt ook maar dezelfde hoeveelheid binnen als bij een glas wijn. Heb je later op de avond zin in nog wat bier, dan kan je bijschenken, net zoals je met een fles wijn zou doen. Je kan natuurlijk ook gewoon delen 🙂

“Boerse bierdrinkers” tegenover “gesofisticeerde wijndrinkers”?

Het idee in het artikel waar ik toch even bij fronste, was dat over de verschillen in levensstijl tussen wijndrinkers en bierdrinkers. Er wordt letterlijk gezegd dat wijndrinkers hoger opgeleid zijn en een ander (bedoeld, gezonder) consumptiepatroon hebben. Wijndrinkers zijn dus slimmer, staan hoger op de sociale ladder en eten gezonder. Bierdrinkers zijn lager opgeleid, vind je niet in de hogere klassen en leven niet bepaald gezond. Daar komt het dus op neer. Mooie veralgemening, denk ik dan. Als je dit gelooft, wat ben ik dan? Ik heb een universitair diploma en eet gezond (ik gebruik ook olijfolie – wat het artikel als voorbeeld geeft) én ik drink bier.

Ik denk dat arts en journaliste Finoulst in het artikel “bierdrinkers” vereenzelvigt met het cliché van Onslow uit Keeping Up Appearences met zijn marcelleke, zijn ene hand in zijn broek en een blikje pils in zijn andere hand. Of je denkt aan de overmatige consumptie van pintjes op de zomerse festivals en locale fuiven. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken die het stereotiepe beeld van de ongezonde bierdrinker in stand houden.

Ik vind dat zo jammer! Onze Belgische brouwers maken zoveel meer dan pils. En nu moet je niet direct aan Duvel en consorten gaan denken. Ook voor wie niet meteen een zwaar bier van 10% wil drinken, bestaan er alternatieven, andere dan pils. En dan nog, ik geniet af en toe ook van een frisse pint op een terrasje, doet dit dan iets met de waarde van mijn diploma, mijn gezonde maaltijden en mijn wekelijkse sportsessies?

Belgisch chauvinisme

Jullie hebben waarschijnlijk al eens gehoord over onze vrouwelijke master biersommelier, Sofie Van Rafelghem (zoniet, check haar website). Wel, ik heb de eer gehad om met deze dame een biertje te gaan drinken in de Trollekelder in Gent én om haar bezig te zien op één van haar vele bierproefavonden. Zij heeft van haar queeste om bier populair te maken in eigen land haar beroep gemaakt. Deze dame is elegant, slim én kan gepassioneerd vertellen over bier. Ik was zelf wel al overtuigd over de rijkdom van ons gerstenat, maar zij maakte mij nog enthousiaster. Bier kan wel degelijk elegant zijn én past perfect in een gezonde levensstijl, zoals ook wijn in een gezonde levensstijl past. (Dit alles met mate natuurlijk!)

Ik betreur net als Sofie het gebrek aan chauvinisme dat wij Belgen kennen over onze eigen bieren (ik zet bewust niet “bier”, want er zijn zoveel verschillende soorten bier die je niet over één kam kan scheren). In Amerika brouwt men Belgian Style Ales of vragen ze Belgische brouwers om te helpen een brouwerij op te starten, omdat dit de brouwerij meer geloofwaardigheid geeft. In Italië organiseren brouwers en bierimporteurs bierfestivalletjes in prachtige ruïnes en binnenplaatsen van oude kloosters (onze bierfestivals vinden voornamelijk plaats in betonnen, koude ruimtes of met wat geluk op een marktplein). Onze bieren zijn overal ter wereld gegeerd en onze brouwers worden er ontvangen als ware rocksterren (zo voelde mijn wederhelft zich toch na een zakenreisje in Italië). In ons eigen landje blijft het moeilijk om onze brouwsels en hun brouwers naar waarde te schatten.

Ik hoop echt dat onze speciale bieren ook in België het respect krijgen dat ze verdienen. Ik hoop dat kleinere brouwers ook de aandacht krijgen die ze verdienen. Belgisch bier wordt helaas nog altijd teveel geassocieerd met de reuzen zoals AB Inbev, maar dat is niet wat dé Belgische bieren maakt tot wat ze zijn en tot wat zo gerespecteerd wordt in het buitenland. Het is het vakmanschap van de Belgische brouwers die durven te experimenteren en die met échte kennis van zaken een mooi product op de markt brengen met de beste ingrediënten die te vinden zijn. Onze bieren moeten als evenwaardig alternatief voor wijn op de drankkaarten van restaurants komen. Of bied een bierkaart aan naast de wijnkaart. In plaats van een grote fles rode wijn op tafel voor bij het eten, zet er een grote fles speciaal bier die perfect bij de maaltijd past en geniet samen van de heerlijke combinatie van smaken!

Nog een tip aan de marketingbazen in de bierwereld: trek de vrouwen aan en verbreed zo je publiek. En vrouwen aantrekken doe je door het mooi te presenteren, dat weten jullie als professionals even goed als ik. Een voorbeeld hieronder: mijn persoonlijke glaasje dat ik steevast gebruik als ik mezelf thuis een biertje uitschenk.  Zeg nu nog eens dat bier niet elegant kan zijn!

IMG_1480

5 gedachtes over “Mijn persoonlijke queeste

  1. Ai, hier weet ik bitter weinig over, al had ik de indruk dat ons bier de laatste jaren toch wat meer en positiever in beeld kwam? Om nu zo te gaan veralgemenen in dat artikel is inderdaad wel heel kort door de bocht! Ik ben geen bier-drinker en ook geen wijn-drinker… Waar zou ik dan ergens uitkomen op de IQ-schaal 😊?

    Like

  2. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s