8 redenen waarom ik blijf dansen


De start van een nieuw schooljaar betekent voor mij ook telkens de start van een nieuw dansjaar. Ik dans al 12 jaar bij de Oudenaardse dansschool Break & Dance, zwangerschapsstop meegerekend. Naarmate de dansschool uitgroeide van 20 tot meer dan 300 leden, groeide ik ook als danser. Ik deed (bijna) elk optreden mee en ben ondertussen één van de ‘anciens’.

Een mailtje van mijn danslerares vorige week stelde mij voor een moeilijk dilemma. Ze opperde het idee om met onze groep in november nog eens een optreden te geven. Dat wil zeggen 10 weken lang elke zondagnamiddag 4 uren voorbereiden, naast de wekelijkse dansles. Om nu al 10 zondagen te reserveren voor dans is in mijn situatie niet meer realistisch. Helaas. Want de optredens zijn toch altijd de kers op de danstaart. Een runner’s high heb ik nooit gekend, maar ik heb genoeg redenen om wel high te worden van dans.

 1. Het is wel degelijk een échte sport. Zeker als je je helemaal smijt in je dans, kan het er behoorlijk sweaty aan toegaan. Het vereist techniek, lenigheid, conditie en coördinatie. Een beetje muzikaliteit is ook mooi meegenomen… Je traint ook spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had! Check maar eens de afgetrainde lijven van de kandidaten van So You Think You Can Dance.
 2. Dansen is niet alleen goed voor je conditie en je spieren, ook je houding vaart er wel bij. Bij dansen wordt heel vaak de nadruk gelegd op je core. Het ‘korset’ rond je ruggengraat is erg belangrijk. Sterke buik-, zij- en rugspieren helpen je om je evenwicht te bewaren. Ze ondersteunen ook je rug, waardoor je minder snel gaat doorhangen en minder snel last krijgt van rugpijn. Denk maar aan de fiere, elegante houding van een ballerina/-o.
 3. Dansen is kunst. Of je nu een ballet ziet of hiphop, een tango of Afrikaanse dans, de bewegingen zijn mooi op zich (bekijk zeker de video achter de link).
 4. Als danser kun je je echt inleven in de emoties van je dans, wat het nog aantrekkelijker maakt voor de toeschouwer. Het maakt de belevenis voor jezelf ook zoveel intenser. Je bent niet alleen danser, maar ook acteur.
 5. Dansen – en dan vooral optreden – is een teamsport. Je kan de technisch beste dansers samen zetten, maar als ze niet op elkaar ingespeeld zijn en niet samenwerken, dan zal je choreografie ook niet goed overkomen. Als je maandenlang intens samenwerkt voor een optreden, leer je elkaar trouwens ook beter kennen en wordt het groepsgevoel nog aangesterkt.
 6. Optreden geeft een kick. Je leeft er maandenlang naartoe. Je zwoegt uren op elk dansstuk. Je spieren en gewrichten maken overuren, net als je hersenen. Je staat vol blauwe plekken. Je bent de liedjes bijna moe gehoord. Telkens herhalen en herhalen en herhalen tot elk detail juist zit. De zenuwen vlak voor je het podium op moet. “Hm, ik moet precies toch nog eens naar het toilet.” “Oh nee, hoe ging die passage nu weer?” Tot je opkomt: de muziek begint, het licht gaat aan en je bent verblind. Je ziet niemand zitten, behalve de eerste 4 rijen, maar je wéét dat de zaal vol zit. Je laat je meevoeren op de muziek en de bewegingen komen vanzelf. Je hoeft niet eens erg je best te doen om de juiste emoties naar boven te halen, de muziek en het verhaal zorgen er wel voor.
 7. Dansen is net als andere sporten een drug. De endorfines die vrijkomen door het sporten maken je gelukkig. Dit wordt nog versterkt door het ritme van de muziek waarop je danst. Daarnaast bouw je ook iets op: je start met enkele bewegingen om tot een volledige choreografie te komen. Je ziet dit keer op keer evolueren, dus je wil het proces van begin tot einde meemaken. Daarna begint het proces opnieuw. En zoals ik al zei: optreden geeft een kick. Kicks wil je altijd opnieuw beleven. En opnieuw. Dus ja, het zwarte gat na een optreden voelt een beetje aan als afkicken.
 8. Als je danst, kan je even al je zorgen vergeten. Als je helemaal opgaat in de muziek en de bewegingen, dan is er in je hoofd geen plaats voor de dagelijkse beslommeringen.

Misschien moet ik toch maar overwegen om een babysit te zoeken voor de komende 10 zondagen…

6 gedachtes over “8 redenen waarom ik blijf dansen

 1. Pingback: Project gezond leven – 30 Days Of Yoga | Failing To Be Superwoman

 2. Pingback: Project Gezond Leven – 30 days of Yoga – deel 2 | Failing To Be Superwoman

 3. Pingback: 3 x Tag | Failing To Be Superwoman

 4. Pingback: Move your body #boostyourpositivity | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s