Project gezond leven – 30 Days Of Yoga

Met een nieuw begin in mijn carrière, wil ik ook in mijn dagelijkse leven een kleine switch maken. Ik wil gezonder leven. Ik doe het al niet slecht, met mijn streven naar evenwichtige, verse en gezonde maaltijden, maar ik kan nog meer doen. Na een zomer met zeer weinig sport, voel ik dat mijn lichaam begint te protesteren. Tweemaal op 2 weken tijd dezelfde wervel die geblokkeerd zit, is daar een klein voorbeeldje van. Deze maand begint gelukkig een nieuw dansjaar, dus mijn conditie zal er weer op vooruitgaan. Maar ik mis nog iets. Iets wat ik volgens mij kan vinden in yoga. Via de website van Elle België leerde ik Adriene kennen. Zij is een Amerikaanse actrice/yoga-instructrice met een eigen “Yoga With Adriene” website en Youtube-kanaal. Op haar website kun je je inschrijven op de “30 Days Of Yoga Challenge”. Daarbij krijg je dagelijks een mailtje met wat uitleg, enkele motiverende woorden en uiteraard de link naar een video. Ik heb mezelf verplicht om deze uitdaging aan te gaan en 30 dagen lang les te volgen bij Adriene. We gaan ervoor!

Dag 1 

De eerste video duurt een kleine 35 minuten en is een rustige inleiding op yoga. Adriene is een vriendelijke, jonge dertiger. Ze ziet er ook niet echt afgetraind uit zoals de meeste workoutvideo-presentatoren. Ze draagt ook een gewone donkere legging en t-shirt. Ze praat ook heel rustig en houdt het luchtig. Het lijkt een beetje op yoga beoefenen met een vriendin. De nadruk ligt ook op de ademhaling, de rust vinden en je lichaam laten spreken. Soms krijg je de neiging om door te spoelen omdat het te traag gaat. Waarschijnlijk een gevolg van ons jachtige leven waarin tijd maken voor rust gelijkstaat aan tijd verliezen. Je moet mentaal echt die knop omdraaien en de tijd nemen. Je moet ook af van het idee dat je met yoga direct begint met allerlei oefeningen om je spieren te versterken en er slanker uit te zien. Het eerste kwartier van de video zit je gewoon in kleermakerszit en let je op je ademhaling en enkele stretchoefeningen. Pas na 18 minuten ga je naar de eerste downward facing dog. Adriene leert je dus van meet af aan dat het bij yoga draait om rust, en – haar stopwoordjes – “to ease into it”. Het is verdorie ook goed dat ze er niet meteen invliegt, want bij de volgende poses merk ik toch dat heel wat spieren in mijn rug en benen nogal stram zijn. En dat concentreren op de ademhaling is ook al een uitdaging op zich… Ik ben benieuwd naar dag 2…

Dag 2

Nog altijd even enthousiast als bij dag 1, begin ik eraan. Deze keer vliegt Adriene er meteen in. De bedoeling van deze sessie is vooral stretchen. En ja hoor, ik voel dat mijn spieren nog serieus stijf zijn. Maar daar doen we nu dus iets aan. Er zijn heel veel neerwaartse bewegingen, waardoor ik na een tijdje last begin te krijgen van mijn pols- en schoudergewrichten. Ik doe het dan wat rustiger aan, maar merk toch doorheen de dag dat die gewrichten wat teveel belast waren.

Dag 3

Het is zaterdagvoormiddag en Sep ligt in bed voor zijn voormiddagdutje. Tijd voor mama om de laptop en yogamat weer boven te halen. De video van vandaag heeft als titel “Forget what you know about yoga”. Ok dan. Dat mag geen probleem zijn voor een beginneling als ik. Ik ben nog wat stijf van gisteren, vooral aan de schouders. Een beetje stretchen en rustig opwarmen zal me dus goed doen. Maar no way, José! We beginnen vandaag in een staande positie. De nek wordt gestretcht, maar de rest van het lichaam niet echt. Vandaag wordt er vooral op de buikspieren gewerkt. Gelukkig heb ik sinds de zwangerschap ook al veel postnatale buikspieroefeningen gedaan, dus dat valt allemaal goed mee. Bij de evenwichtsoefeningen heb ik toch wat meer moeilijkheden. Het is moeilijk om gefocust te blijven. Gelukkig is de video vandaag 10 minuten korter dan gisteren, dus op het moment dat het een beetje lastig begint te worden, komen we in onze eindpose en kan ik volledig relaxen. Mooi om het weekend te beginnen!

Dag 4 

Ik start alweer met licht pijnlijke polsen. De vele neerwaartse honden van de afgelopen dagen eisen toch hun tol aan mijn zwakke gewrichten. Maar goed, we zullen het ‘op het gemakske’ doen vandaag. De video van vandaag is opnieuw maar 20 minuten lang. Ideaal om goed wakker te worden op zondag. Vandaag doen we aan yoga voor de rug. We wringen ons in allerlei ingewikkeld uitziende bochten. Maar man, wat doet het deugd om die schouders en rug te stretchen! Je voelt echt de pijnpunten van de afgelopen dagen. We doen enkele oefeningen in plank, goed om het hele lijf te doen werken. Jaja, wakker worden, spiertjes! Vandaag houd ik de eindpose, shavasana (corps pose – gewoon languit op je rug liggen en alle spanning van je af laten vloeien) net iets langer aan. Ik focus op mijn ademhaling en het ontspannen van mijn spieren. Ja, zo houd ik de komende 26 dagen ook wel vol!

12 gedachtes over “Project gezond leven – 30 Days Of Yoga

 1. Ik ben ook geweldige fan van Adriene, een hele tijd geleden begonnen aan de 30 day-challenge maar ik kom er bijlange niet elke dag aan toe. Ik doe het op mijn eigen tempo en voel elke keer dat ik zo veel deugd van heb van mijn halfuurtje met Adriene. Succes nog met de challenge!

  Like

  • Ik heb wel met mezelf de afspraak gemaakt dat ik de dagen waarop ik een andere sport doe, niet afspreek met Adriene, anders is het idd moeilijk om elke dag tijd te maken. Ik hoop dat het mij lukt!

   Like

  • Amai, sterk! Lessen lijken me ook nog een goed plan. Dan zou ik ook gemakkelijker volhouden denk ik, want als je ervoor hebt moeten betalen, dan voel je meer de verplichting 😉 Nu eerst dikke vriendjes worden met Adriene.

   Like

 2. Pingback: 3 x Tag | Failing To Be Superwoman

 3. Pingback: Move your body #boostyourpositivity | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s