Waarom ik citroenwater drink 

Deze zomer kon je er niet naast kijken: de infusies van water met elke soort fruit die je kan vinden. Gewoon water is niet meer genoeg, er moet een extra smaakje aan zitten. Ik leerde die trend een jaar geleden kennen via een aantal Amerikaanse blogs. Daar was het blijkbaar al hip om je water te boosten. Ik wilde het wel eens uitproberen, want het leek me wel eens een aangename afwisseling met de 1,5 liter water die ik dagelijks drink. En een goed alternatief voor de frisdranken die ik nooit drink (Ice Tea Green uitgezonderd). Ik probeer elke dag één glas citroenwater te drinken. Meestal doe ik dit ’s morgens voor het ontbijt, maar soms kom ik er pas tegen de avond toe. Naar het schijnt is het beter als je de citroen uitperst in warm water, maar ik drink het ook graag ijskoud. Ik ging wat googelen en vond een hele hoop voordelen van het sap van een halve citroen in je water. Lees even mee:

  • Citroen bevordert de spijsvertering als je het op een nuchtere maag drinkt. Go darmflora!
  • De vitamine C in citroen stimuleert het immuunsysteem (ideaal met de herfst en winter in het vooruitzicht…)
  • Citroensap verdunt urinezuur, waardoor reumatische klachten kunnen verminderen
  • Citroenwater zorgt mee voor een stralende huid. Verwacht geen mirakels, maar de blekende eigenschappen in citroen zouden littekens wat kunnen doen vervagen, waardoor je rimpels helpt voorkomen.
  • Citroensap zorgt voor een frisse adem. Begin echter niet als een gek citroensap op je tanden en tong te wrijven, want een nadeel van citroen is dat het zuur de tanden aantast. Vandaar het verdunnen met water. Ook niet meteen erna je tanden poetsen, dat versterkt de werking van dat zuur alleen maar. Best spoelen met (citroenvrij) water na je glas citroensap. (een tip van de tandarts die je trouwens na elk glas fruitsap, appelsap… mag toepassen: niet meteen erna je tanden poetsen!)
  • Citroen zou alkaliserend werken. Ondanks de zure smaak, zijn citroenen toch alkalische voedingsstoffen, wat betekent dat ze de slechte zuren in je lichaam neutraliseren. Teveel zuren in ons lichaam zorgt ervoor dat de virussen, bacteriën en schimmels in ons lichaam sneller ontstekingen en ziektes zullen veroorzaken. Dat willen we uiteraard niet.
  •  De pectine in citroen onderdrukt het hongergevoel. De pectinevezels zorgen voor een verzadigd gevoel en maken dat suikers minder snel worden opgenomen. Hierdoor blijft ook je bloedsuikerspiegel in balans. Dubbel check! Sommigen beweren dan ook dat citroen helpt bij het gevecht tegen de kilo’s, maar daar zou ik toch niet té veel op rekenen. Voldoende water drinken is een grotere must in een evenwichtig dieet. Met of zonder citroen.

Er zijn waarschijnlijk nog veel voordelen toe te schrijven aan deze vrucht. Laat maar weten of jij het al geprobeerd hebt en wat je bevindingen zijn. Behalve de agressieve werking op je tandglazuur, heb ik nog geen nadelen gevonden van citroenwater, maar als jullie er weten, deel ze gerust! Het belangrijkste is nog altijd dat je voldoende drinkt en dat water nog altijd met stip op 1 staat. Een gezond extraatje is optioneel.

3 gedachtes over “Waarom ik citroenwater drink 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s