Project Gezond Leven – 30 days of Yoga – deel 2

We gaan verder met onze 30 dagen Yoga Challenge. Maandag ben ik gaan zwemmen, dus heb ik mijn yogasessie overgeslagen, sorry Adriene. Gisteren had ik na het werk een feestje met collega’s, dus daarna kwam het er niet meer van. Nog meer sorry, Adriene.

Vandaag gaan we weer verder, met dag 5. Let’s go! (P.s.: per dag heb ik ook een link naar de video toegevoegd, zo kunnen jullie ook meedoen :)).

Dag 5

Vandaag is een korte video: 16′. Ideaal als tussendoortje tijdens een drukke dag. Het is een opkikkertje, to make you feel alive! In het begeleidende bericht schrijft Adriene over het belang van de ademhaling. Niet alleen de juiste “techniek” van ademen is belangrijk, maar ook – en vooral – de connectie tussen je ademhaling en de flow van je lichaam. Het komt allemaal een beetje zweverig over, maar ja, wat verwacht je van yoga… De video is echter niet zo zweverig als je zou denken bij het filmpje. We beginnen met een opwarming en komen tot de warrior pose. We doen die links en rechts, met daartussen een paar keer downward facing dog en cobra/upward facing dog. Dan komen we al terug naar een zittende pose om te stretchen. Het gaat dus allemaal heel traag en snel tegelijk. Het heeft ook veel weg van de stretchoefeningen die we op de dans doen, dus veel moeilijkheden heb ik hier niet mee.
De video van morgen zou ook weer een korte sessie zijn, maar compleet anders. We’ll see. O ja, sorry voor de vele Engelse termen, maar dat is gemakkelijker voor mij dan dat ik de “officiële” Nederlandse termen moet nakijken (I know, liever lui dan moe :-))

Dag 6

“Six Pack Day”. Damn. Is dit ook al yoga? Ja dus. Ergens is het ook wel logisch: een sterke core is zo belangrijk. Net als bij dans, profiteer je ook bij yoga (en andere sporten) van goed ontwikkelde buik-, zij- en rugspieren. Vandaag gaan we dus voor een sessie buikspieroefeningen “op z’n yoga’s”. Je kent ze allemaal wel, de crunches die je moet doen. Maar nu gaat het er niet om hoe hoog, hoe vaak, hoe snel je gaat. Het is belangrijk dat je luistert naar je lichaam en je ademhaling volgt. Op je eigen ritme. Dat is nu iets wat ik weet te appreciëren aan yoga: je eigen ritme. Je voelt je niet verplicht om het tempo van de afgetrainde leraar te volgen. Als je thuis yoga doet, voel je ook de competitiedrang niet met de anderen in de zaal (tenzij misschien een beetje met jezelf). Dus je gaat je ook niet forceren. Dus minder kans op blessures. Win, Win, Win! Het is echt een korte sessie vandaag, dus Adriene stelt ook voor dat je eventueel andere yogaoefeningen doet aansluitend hierop. Maar ik heb er al een stevige wandeling naar en van de crèche op zitten, dus ik vind dat ik wel al sportief genoeg geweest ben voor deze ochtend 🙂 Namasté.

Dag 7

Rushy ochtend, 20 minuten later in de crèche dan normaal, eerste dag van mijn maandstonden (ok, dit wilde je misschien niet weten, maar het is wel zeer relevant om mijn gevoel van vandaag te schetsen), druk weekend voor de boeg en nog heel wat voorbereidingen die moeten gedaan worden daarvoor. Dus geen zin in een work-out. Maar ik heb me geëngageerd en ik kan toch niet na 1 week al opgeven (wat zouden jullie anders van mij denken)! Dus ik open mijn inbox en neem er mail 7 van Adriene bij. Ik hoop op een filmpje van 15 minuten, zoals gisteren. Yeah right! 30 minuten full body experience. Oh joy… Ik voel dat mijn buikspieren gisteren meer actie gekregen hebben dan normaal. Ik voel dat mijn nek en rug toch niet in de juiste positie lagen vannacht. Ik voel de spanning in mijn volledige lijf. Maar ik doe koppig mee met Adriene. Tot we aan de zijwaartse plank komen. Ik kan welgeteld 1 seconde blijven staan voor ik me weer op mijn knieën zet. Sorry, Adriene, je laat het zo simpel lijken, maar neen, bij mij lukt het vandaag écht niet. Als ik na 30 minuten weer in shavasana kom en nog een paar keer diep in- en uitadem, ben ik toch blij dat ik dit halfuurtje voor mezelf genomen heb en mezelf verplicht heb. Ik heb de energie om weer verder te gaan met mijn dag.

Dag 8 

Vandaag een dagje op uitstap naar Rijsel met een vriendin. Na het koken, eten en Sep in bed krijgen had ik vooral zin om mijn voetjes omhoog te leggen. Nog voor ik me in de zetel settelde met een filmpje, bedacht ik me dat ik die andere vriendin van mij vandaag nog niet gezien had. Ons Adriene. Dan maar eerst nog snel even een sessie yoga erbij. Vandaag lag de focus op meditatie en ademhaling. Dat wordt dus een chill halfuurtje. Yeah right! De eerste 10 minuten zijn inderdaad erg rustig in kleermakerszit wat ademhalen en luisteren naar de zachte stem van onze lerares. Daarna gaan we door naar andere poses. Sommige vragen toch wel enige lenigheid. Hier en daar bemerk ik een aantal minder losse spieren bij mezelf. Bij de ene pose moet ik toegeven dat ik minder lenig ben dan ik dacht, maar bij andere ben ik toch trots op mezelf dat ik enkele centimeters verder geraak dan verwacht. Na 28 minuten ben ik rustig en uitgerekt, dus ideaal voor een avondje voor de tv.

Dag 9

Tijd voor dag 9. Rugpijn, spierpijn en niet veel zin in yoga. Maar we gaan er toch voor. 25 minuten “Full Potential Detox Practice”. Jaiks… Dit wordt zweten! En ja hoor, je buikspieren mogen werken vandaag. Maar het valt nog mee. Ik doe het rustig aan en neem af en toe een rustpauze als Adriene weer aan haar chaturanga’s begint. Mijn polsgewrichten kunnen dat nog niet aan, dus ik gun ze wat rust. Ooit lukt het me!

Dag 10

10 minuten yoga voor dag 10. Vandaag draait om “Sun Salutations”, het groeten van de zon dus. Erg veel groeten aan de zon heb ik niet bepaald bemerkt, tenzij met de kont… (sorry, dat gedeelte van yoga is nog iets te zweverig voor mij). De oefeningen hadden we al geleerd in vorige filmpjes en waren erg repetitief, dus het was wel ideaal om te focussen op de ademhaling. Dat was dan ook het uiteindelijke doel van deze sessie. Adriene raadt deze sessie aan als stretching of opwarming voor of na een work-out. Volgens mij is het ook interessant voor mama’s met een druk leven of om (als de kids ein-de-lijk in bed liggen) toch nog een klein beetje beweging te hebben voor je aan die stapel strijk of afwas begint (of voor je je in de zetel ploft met een zak chips).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s