Project gezond leven – 30 Days Of Yoga – Deel 4

Dag 16

Ok, we zitten over de helft en om dat te vieren heeft Adriene voor ons vandaag een “Easy Breezy” video klaarstaan. Ideaal, denk ik: een kwartiertje mediteren en rustig bewegen is wat ik nodig heb na de gebroken nacht en lastige dag met een ziek kind. Het gaat inderdaad rustig. We bewegen op het ritme van onze ademhaling door enkele warrior poses. Dit is zalig. Het lukt ook al beter dan in het begin om mijn evenwicht te bewaren. Maar dan zie ik Adriene vanuit mijn ooghoeken de overgang maken van plank naar zijwaartse plank. De vorige keer dat we dit deden, kon ik welgeteld 1 seconde blijven staan voor ik met mijn kont tegen het tapijt smakte. Ik had er dus al geen zin in. Dit is te moeilijk. Maar wow, is de vermoeidheid hier nu een bondgenoot of ben ik echt sterker geworden in mijn core de afgelopen 2 weken? Het gaat nog altijd niet even vlot als bij Adriene, maar ik kan me verdorie goed staande houden zonder pijn in mijn polsen of andere gewrichten. Win!

Dag 17

De titel van vandaag is “Happiness Boosting Yoga”. Ideaal voor een herfstige morgen, dus! Adriene vraagt in haar mailtje om een lijst te maken van de voordelen van yoga voor jou persoonlijk, behalve lenigheid en kracht. Nu, die twee waren voor mij eigenlijk het grootste deel van de reden waarom ik hiermee startte. Maar onderweg heb ik ook andere zaken gevonden: ademhaling, evenwicht, het “being in the moment” zoals Adriene dat zegt. Als ik aan yoga doe, doe ik aan yoga, dan denk ik niet aan de wasmachine die op de achtergrond staat de draaien of de berg afwas die me staat aan te staren. De poses van vandaag zijn ook niet heel moeilijk, dus ik kan me focussen op die 3 zaken die ik net noemde. In het begin had ik steeds de neiging om in te zakken bij sommige poses, nu kan ik al meer mijn hart “liften” en mijn ruggengraat lang maken, waardoor ik eigenlijk nog gemakkelijker mijn evenwicht vind. Ik voel dat mijn lichaam zich aanpast aan de yogabewegingen en kijk al uit naar de volgende sessie. Ik ga verdorie nog een échte yogi worden! 🙂

Dag 18

Na 5 dagen zonder sport wegens een ontwrichte schouder, waag ik me vandaag opnieuw aan mijn yoga challenge. Deze “Wonder Yoga” sessie draait om balans en “to regain wonder at being alive”. Ok dan! Veel evenwichtsoefeningen. Daar heb ik precies toch moeite mee vandaag. Het kan natuurlijk ook liggen aan de vermoeidheid na de gebroken nachten met een ziek kind of aan dat genezende kind dat nu vrolijk rondkruipt en de lades verkent… De schouder speelt me gelukkig niet zoveel parten, al blijf ik wel voorzichtig natuurlijk! Hoewel de Warrior poses zeer vlot gaan, merk ik toch het effect van 5 dagen niet sporten.

Dag 19

De video van vandaag was eigenlijk beter voor gisteren. Het is een rustige meditatiesessie: Breath and Body. Vooral focus op de ademhaling en het openen van het hart. Ik vind het aangenaam om mij te kunnen concentreren op de houding van mijn lichaam. Zo bevrijd ik mijn hoofd even van de duizenden razende gedachten. Ik ben iemand die het graag druk heeft en graag veel bordjes in de lucht heeft, maar twintig minuutjes mediteren en stretchen kan toch ontspannend werken. Het lukt mij echt al veel beter om alle andere gedachten los te laten en me volledig “in the moment” te voelen. Ook het feit dat ik telkens meteen na mijn sessie het stukje voor de blog schrijf, maakt dat de overgang van meditatie en rust naar dagelijkse rush niet te bruusk is. Aaah, zie mij zweven!

Dag 20

De video van vandaag bouwt voort op die van gisteren. Na de breath en body is nu het heart aan de beurt. Geen cardio training, maar wel een mindful yoga sessie. “It does not matter WHAT you do, but HOW you do it” en “put your heart into it” enal. Nu we aan 2/3 van de challenge zitten, is het echt al de bedoeling dat je je eigen ritme begint te volgen en focust op de flow van je eigen lichaam. Luister naar je lichaam, doe wat goed voelt (extra weetje: Adriene is momenteel bezig aan een tour door Amerika met yogalessen in alle grote steden. Deze tour heet “Find What Feels Good” tour – naar haar stokpaardje in de video’s). In het begin wil je echt volgen en de bewegingen doen zoals zij ze doet. Zo let je meer op de techniek en niet bepaald op je eigen lichaam. Als je je aandacht verlegt naar wat je doet met je lichaam en hoe dat voelt, lukt het ook veel beter om je evenwicht te bewaren en zelfs poses langer vol te houden of nog dieper te buigen in de downward fall. Aanschouw, nog meer voordelen van yoga!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s