Tuinieren op zondag

Even voor mensen die hier tuiniertips zoeken: ik heb GEEN groene vingers en dit wordt GEEN moestuinblog. Ik ben grote fan van een mooi boeket bloemen (liefst nog wilde bloemen) op mijn tafel of een enkele bloem in een mooi vaasje. Ik wil ook zeer graag een kruidentuintje, maar ik ben bang dat ik zelfs dat niet kan onderhouden. Toch wil ik vandaag een logje wijden aan mijn meest recente “avontuur” als tuinier.

IMG_2308

Voor Dag van de Klant kreeg ik een zakje met bloemzaadjes bij A.S. Adventure. We hebben naast ons terras nog plaats voor een kleine plantenborder van 40cm breed. Ideaal om deze zaadjes eens uit te proberen. Het feit dat die zaadjes speciaal uitgezocht waren in het teken van de biodiversiteit, maakte dat we nog een reden hadden om deze bloemen te zaaien.

Biodi-watte?

Zelf had ik ook nog niet echt stilgestaan bij het concept ‘biodiversiteit’. Maar speciaal voor dit blogje ben ik wel één en ander gaan opzoeken.
Eerst en vooral even het woord “biodiversiteit” ontleden: bio = leven (levende wezens – hier focus op planten en dieren), diversiteit = verscheidenheid. Dus: biodiversiteit = verscheidenheid aan levensvormen (plant- en diersoorten). Alle verschillende plant- en diersoorten staan met elkaar in verbinding en zijn van groot belang voor de ecosystemen waar wij in leven. Als je even gaat nadenken of gaat lezen (hier), besef je dat er toch veel afhangt van de biodiversiteit. En dat tsunami’s en andere natuurrampen het gevolg zijn van verstoorde ecosystemen wegens verstoorde biodiversiteit. Veelal de schuld van de mens. Allemaal zeer logisch eigenlijk. En ook niet echt “nieuws”. Maar toch interessant om eens bij stil te staan.

Je hoeft echter je levensstijl niet compleet om te gooien om hier iets aan te doen. Dat ben ik zelf ook niet van plan. Een paar kleine veranderingen in je leven kunnen toch een verschil maken. Denken we maar aan de verwarming een graad lager zetten, douche i.p.v. bad, seizoensgroentjes, lokale producten kopen …

Met de nodige tools enal!

Zo wil ik ook wel een klein bloementuintje aanleggen voor de bijtjes. De bijen zijn immers een belangrijke schakel in het hele ecosysteem. Hoe irritant je die beestjes ook vindt. Je staat er niet bij stil, maar zij zorgen voor de bestuiving van de planten. Planten die wij nuttigen als voedsel. Planten die we zouden missen als ze er niet meer zouden zijn. Aha!

De kleine man was uiteraard een “grote” hulp…

Of mijn kleine bloemenperkje een verschil zal maken, dat weet ik niet. Het pakje belooft alleszins toch mooie bloemen, dus dat is al een plus. De zaadjes zijn gezaaid, nu is het wachten op de bloemen. Baat het niet, dan schaadt het niet, denk ik maar!

Een gedachte over “Tuinieren op zondag

  1. Je hebt helemaal gelijk en groene vingers of niet, hier haal ik toch een idee uit!
    Aan onze koer, die juist afgewerkt is, is er nl. ook een hoekje waar ik een klein bloemenperkje kan aanleggen. Ben dan ook benieuwd naar het resultaat op jullie terras.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s