Evaluatie na een maand halftijds werken

Deze week is het thema van #boostyourpositivity “work”. Opnieuw geheel open voor interpretatie en eigen invulling.
Het toeval wil nu dat het iets meer dan een maand geleden ik dat ik halftijds ben beginnen te werken. Tijd dus voor een kleine evaluatie, me dunkt.

De voordelen:

 • Mijn huishouden is niet langer een ramp: de was stapelt zich niet meer op, het huis geraakt rommel- en stofvrij, … (alhoewel dat ook dat de laatste 2 weken niet meer klopt, aangezien ik met een zieke baby thuis zit – ik snap niet hoe hoe “stay at home mums” het doen!)
 • Ik kan nog meer tijd in mijn keuken spenderen. Nu kan ik op mijn vrije dagen echt vroeg aan het eten beginnen. Zalig voor als ik eens wil experimenteren met zotte recepten!
 • Voor dokters- en andere afspraken moet ik niet meer mijn agenda uitpluizen voor een gepast momentje. Overdag hebben die mensen ook meer vrije plaatsen, dus ik offer mij wel op om die te vullen.
 • Sep is de afgelopen weken van een angine in een bronchiolitis gesukkeld, dus geen crèche voor hem… Gelukkig moet ik nu minder opvang zoeken, want ik ben toch de helft van de week thuis.
 • De bedoeling was dat ik veel tijd zou kunnen besteden aan het pas gestarte bijberoep, maar o.a. wegens zieke Sep is daar nog niet veel van in huis gekomen. Al moet ik toegeven dat het huishouden ook vaak de voorrang kreeg (“ik zal me beter kunnen concentreren als mijn huis eerst proper ligt, anders denk ik toch maar aan die klusjes die nog moeten gedaan worden”). Puur uitstelgedrag, I know! I’m working on that…

De nadelen

 • De reacties die ik krijg, zijn er vooral van bezorgdheid (“Oei, kan je dat financieel wel aan?”). Of ze denken direct dat ik gekozen heb voor halftijds om voor Sep te kunnen zorgen. Dan zijn ze verwonderd als ik zeg dat Sep toch nog altijd fulltime naar de crèche gaat. Die halftijdse is een noodzaak omdat er niet genoeg werk is voor een fulltime. Ik kies ervoor om Sep fulltime in de crèche te laten omdat ik dan de perfecte huismoeder kan spelen intussen én mijn bijberoep kan uitbouwen. En Sep is zo gelukkig als hij samen met de andere kindjes speelt. Volgens mij beseft hij nu echt nog niet of ik hem nu om 16u ophaal of om 17u. Voilà, zo weet u dat ook!
 • Uiteraard heeft die halftijdse tewerkstelling ook financiële gevolgen. We moeten dus een beetje op onze uitgaven letten, maar gelukkig hadden we een kleine reserve, verdient het lief goed zijn boterham en waren we sowieso al redelijk voorzichtig met ons geld. Echte problemen heb ik op dit vlak dus nog niet gehad. We zullen zien of dat binnen een paar maand nog zo is.
 • Ik weet (nog) niet goed wat gedaan met al die vrije tijd. Ik presteer blijkbaar beter als er een beetje druk achter zit. Niet op een manier dat ik in de examens altijd wachtte tot de laatste dag om eraan te beginnen. Zeker niet! Ik voel me gewoon nutteloos als ik tegen de middag al klaar ben met wat ik gepland had voor die dag. Wat doe ik dan met de rest van mijn dag? Als ik me in de zetel zet met een boek of een film opzet, dan voel ik me schuldig omdat ik niets doe in het huishouden. Maar anderzijds durf ik al eens wat langer bezig te zijn met kleinigheden, want ik heb toch tijd genoeg en zo geraakt mijn huishouden ook nooit afgewerkt. Want ik vind altijd wel iets om te doen. Hetzelfde had ik ook toen ik werkloos was: je voelt geen druk, dus ook geen motivatie.

Dit zijn zowat de belangrijkste voor- en nadelen van halftijds werken die ik momenteel ervaar.

Hoe zit het bij jullie? Werken jullie fulltime/parttime? Eigen keuze of noodzaak? Wat ervaren jullie als voor- en nadelen? 

15 gedachtes over “Evaluatie na een maand halftijds werken

 1. Mijn doel is ook om een parttime job te vinden. Momenteel zijn het interims en moet ik het nemen zoals het komt (volgende week is dat bv een fulltime, deze week zal ik enkel morgen gewerkt hebben…) Ik heb vooral gemerkt dat hoe langer je parttime thuis bent hoe meer dingen je automatisch op je boterham neemt en hoe minder vrije tijd er uiteindelijk zal zijn. Geniet er dus maar van als je eens een paar uurtjes over hebt 😊

  Liked by 1 persoon

 2. Hoi mamafien. Ik lees iets over een bijberoep. Ben recent zelf gestart, heb opdrachten genoeg voor dit jaar, maar wil het wat beter uit de startblokken krijgen. Ik weet niet wat jij doet, maar misschien is het voor ons beiden een stokje achter de deur als we samen sparren over onze ideeën en de uitwerking ervan? Even meekijken bij elkaar waardoor je meteen ook verplicht bent bepaalde dingen te beslissen of te doen. Laat maar weten via mail als je hiervoor open zou staan.

  Liked by 1 persoon

 3. Fijn dat het je zo goed bevalt. Klinkt wel fijn.
  Gun jezelf wat tijd om je bijberoep van de grond te krijgen. Ik had na 5 maand een paar vaste klanten en dan ben je echt vertrokken!
  Ik werk fulltime omdat ik de nood niet voel om te minderen en omdat mijn job echt wel “vol” zit 🙂 Ik vind de combinatie met mijn bijberoep haalbaar maar het is heel druk. Anderzijds ben ik blij dat het zo goed gaat!
  Als ik eens een opdracht heb die ik niet kan aannemen uit tijdsgebrek, mag ik hem dan aan je doorgeven?

  Liked by 1 persoon

 4. Ik werk ook deeltijds (65%) en dat is een beetje een gedwongen keuze omwille van mijn gezondheid. Voor mij werkt dit het beste, en mijn baas zocht in de tijd ook iemand om deeltijds het team te versterken. Nadelen die ik soms ondervind: je maakt sneller overuren, en mensen denken vaak ook dat je je thuis zit te vervelen. Opmerkingen als “hoe kun jij nu geen tijd hebben, je werkt toch maar deeltijds?” heb ik ook al veel gehoord 🙂

  Like

 5. ik werk 80% maar door mijn uurschema is meer momenteel echt niet haalbaar in combinatie met mijn gezin. (zie anders mijn blog). Je hoeft je niet te verantwoorden over het feit dat je Sep fulltime naar de creche brengt, je doet gewoon wat je zelf wil 😀

  Liked by 1 persoon

 6. Dag Delphine! Ik wou even reageren op wat je zei over dat je je huishouden soms voorneemt op de opstart van je bijberoep. Dat is zooooooooo herkenbaar. Mijn collega’s en ik werken vaak van thuis uit en we merken eigenlijk allemaal dat dat niet zo eenvoudig is. ’t Is inderdaad moeilijk om niet aan die afwas te beginnen die je vanuit je ooghoek ziet staan, of om niet eerst “snel het stof af te doen” in plaats van aan een paper te werken. Ik denk dat het sowieso even duurt voor je een goede balans en een goed ritme gevonden hebt. Wat ik nu doe is mezelf echt opsluiten in mijn bureau en daar ook echt minstens 2 uur blijven zitten. Als ik in de living of de keuken zit te werken, dan heb ik het gevoel dat het huishouden me aanstaart en dan laat mijn hond me natuurlijk ook niet met rust. Een afzonderlijke en opgeruimde (niet onbelangrijk!) werkplek werkt dus het best voor mij. En als ik dan 2 uren in mijn bureau heb gezeten, kan ik weer eens tien minuutjes met de hond spelen of de living stofzuigen zonder me schuldig te voelen. Dat zorgt er nu voor dat ik op een werkdag thuis veel meer gedaan krijg dan tijdens een werkdag op kantoor én dat ik mijn pauzes (maar ook enkel mijn pauzes) nuttig invul met huishoudelijke taakjes. Misschien ben je wel iets met deze tip, maar ’t is ook mogelijk dat je me nu misschien gewoon een streverige nerd vindt ;-).

  Like

  • Hej Inge, dankje voor je reactie. Dat van dat opsluiten had ik ook al gedacht. Met Sep lukt dat nu natuurlijk niet, maar ik denk dat ik dat inderdaad echt eens moet doen. En dan proberen gewoon niet te denken aan al de rest (uit het oog is nog niet altijd uit het hoofd, bij mij… 😏).

   Like

 7. Als fulltimer lijkt part-time werken mij geweldig! Ook al is mijn zoon een puber :-),…..en niet verantwoorden, niet over de financiën niet over het al dan niet wegbrengen van je kid,…

  Liked by 1 persoon

 8. Pingback: Move your body #boostyourpositivity | Failing To Be Superwoman

 9. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

 10. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s