De uitdagingen van een jonge moeder #boostyourpositivity

Lilith heeft gisteren toegegeven dat zij het vaak moeilijk heeft om rustig te blijven en niet mee te gaan in de hysterie als haar kind het op een schreeuwen zet. Ik kan me voorstellen dat veel ouders met hetzelfde probleem te kampen hebben. Ik kan me ook voorstellen dat ik het ook soms moeilijk zal hebben eens Sep de leeftijd van het discussiëren bereikt heeft. Maar nu zijn we zover nog niet. Nu heb ik mijn uitdagingen als mama van een baby.

Ik moet zeggen dat mijn positivisme in het moederschap de afgelopen anderhalve maand ook al genoeg onder druk gestaan heeft. Sep sukkelt immers van de ene ziekte in de andere en lijkt er maar niet van af te geraken. Ik kan ondertussen een abonnement nemen bij de kinderarts en de apotheker kan al bijna een zwembad aanleggen dankzij ons. Een eierallergie (klein angstje, zo’n allergische reactie…) zorgt ervoor dat ik op zoek ben naar recepten voor taarten/cakes zonder ei. Want ik wou het kind zo graag zijn eerste stukje taart geven op zijn eerste verjaardag. Voor één keertje mag dat hé. Maar ook bezorgdheid voor alles wat hij het komende jaar zal eten…
Een sliktest moet donderdag bepalen of het misschien een verborgen reflux is die achter al die aandoeningen zit en een NKO-arts moet vrijdag beslissen of Sep buisjes nodig heeft in zijn mini-oortjes. Een hoop leuke uitstapjes om naar uit te kijken dus…

Ik moet je ook niet vertellen wat bovenstaande zo allemaal doet met een gezin. Maar voor degenen die het niet weten, hierbij een greep uit de lijst van verloren voorwerpen: nachtrust – geduld – communicatie – romantiek – moed – zelfvertrouwen – …
Je moet weten dat Sep eigenlijk een zeer gemakkelijk kind is. Hij is heel gelukkig, groeit goed, eet goed, was gezond … Het verschil met de zieke Sep is echt immens. Het heeft ons verrast. Het geeft ons soms het gevoel dat we het niet aankunnen, dat ouderschap, en dan zeker in combinatie met een eigen leven.

 

In slaap vallen lukt enkel in de warme armen van mama of papa

 
We proberen deze lastigere periode toch te overbruggen door samen te werken. Dit is hoe wij er net niet aan onderdoor gaan:

 • Afwisselen! Ik neem het merendeel van de zorg voor Sep op mij, wat bij ons gezien de agenda’s de logische taakverdeling is. Toch heeft het lief vorige week wat vaker zijn compagnon in plan gelaten om vroeger thuis te zijn om mij af te lossen. Ook als we allebei thuis waren, wisselden we de zorg voor Sep af. Ik deed Sep in bad, het lief gaf hem eten. Ik deed de avondshift, het lief de ochtendshift… You get the point.
 • Praten! Als het ons even teveel is, zeggen we dat tegen elkaar en tegen anderen. Gedeelde smart en al…
 • Kind op logee! Hiermee had ik het echt moeilijk. Hoe vaak mijn moeder ook voorstelde om op Sep te passen, ik wou hem niet afgeven. Ik wil dat mannetje bij mij als hij ziek is. Ik wil voor hem zorgen. Ik voel me een slechte moeder als ik dat niet doe. Maar ik werd een nog slechtere moeder door de gevolgen van mijn vermoeidheid. Afgelopen zondag ben ik toch ingegaan op het aanbod en konden wij genieten van een romantische avond samen en een goede (ononderbroken) nachtrust.
 • Durf hulp te vragen! Mijn moeder is echt een engel in dit hele verhaal. Zij doet de strijk, vangt mij op als ik een paniekaanval had, helpt met alles wat ik maar nodig heb. Ik heb het moeilijk met hulp vragen. Ik wil het allemaal zelf doen. Maar het lukt niet. Daar moet ik me bij neerleggen. Zeker nu.
 • Boos worden mag! Door de koorts is Sep soms echt lastig. Hij weet met zichzelf geen blijf. Hij huilt non-stop. Eten is soms een gevecht. Slapen is altijd een gevecht… Dat, in combinatie met je eigen gestolen nachtrust, zorgt ervoor dat je minder geduld hebt. Je wordt sneller kwaad als hij 10 keer na elkaar op je arm in slaap valt maar met luid gekrijs wakker wordt van zodra je hem in zijn bedje legt. Je ben bijna radeloos als hij weer huilt en zich opwindt zonder dat je weet waaraan het nu weer ligt. Een baby kan nog niet zeggen wat er scheelt. Het is dus gokken. Proberen. Falen. Opnieuw proberen. Uiteraard word je dan al eens kwaad. Kwaad op de situatie. Je mag ook kwaad zijn! Aanvaard dat je kwaad bent en dat je het even niet meer aankan. Als ik van mezelf merk dat mijn geduld weer eindeloos ver weg is na een krijsmarathon, dan geef ik Sep aan het lief of zet ik hem even in zijn park en ga ik weg om te bekomen. Ja, je mag kwaad zijn. Maar besef dat je kwaad bent op de situatie en niet op dat arme kindje dat zo afziet. Verwijder jezelf dan even van de situatie om op adem te komen. Daarna kan je weer de lieve mama (of papa) zijn die het kind zo nodig heeft.

De “dagelijkse uitdagingen” van ochtendrush tot avondritueel lijken nu peanuts. Ik kijk ernaar uit om weer de alledaagse structuur te zoeken. Om te worstelen met streng zijn als Sep met zijn grote ogen naar mij lacht terwijl hij kattenkwaad uithaalt. Om me schuldig te voelen omdat ik hem eens een koek geef als zoethoudertje. Om me schuldig te voelen als ik eens fruitpap uit een potje geef in plaats van tijd te maken om zelf fruitpap te maken.

Welke uitdagingen hebben jullie met je kroost? Hebben jullie misschien tips om met de uitdagingen om te gaan die me nog te wachten staan als Sep een peuter/kleuter/… wordt?

8 gedachtes over “De uitdagingen van een jonge moeder #boostyourpositivity

 1. Dit lijkt voor mij zover weg,……ik vind de uitdaging van een “puber” overweldigend, wat niet wil zeggen dat ik dit peanuts vind, want ik herinner me de wallen nog heel goed :-),…..

  Like

 2. oh, niet leuk, hopelijk is sep snel beter!!
  gelukkig zijn er lieve mama’s hé. ik heb er ook zo eentje, als het moeilijk gaat brengt ze eten, doet ze de strijk,… mijn schoonmama doet dat ook.
  zelf ben je ongetwijfeld een even goede mama als die van jou!
  x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s