To Sint or not to Sint

Vandaag zag ik op Facebook een foto van het kind van een vriendin met “zijn” briefje voor de Sint. Compleet met uit reclameboekjes geknipte foto’s van speelgoed en een handgeschreven tekstje van de mama. Goed voor een schattigheidsgehalte van +1000.
En… enter ambetant gevoel en zovele vragen, want dat kind is jonger dan Sep en ik ben niet bezig met Sinterklaas. Dus waarom dit dilemma niet voorleggen aan mijn panel van ervaren moeders-met-een-mening, aka 80% van mijn lezers. Ook niet-moeders mogen hier hun mening geven, uiteraard!

Mijn grote “zorg” van deze maand: mijn kind is amper 1 jaar oud. Moet de Sint al komen of niet? Hoeveel beseft hij daar eigenlijk van? Hetzelfde met Kerstmis. Het lief en ik kopen cadeaus voor elkaar, maar wat doen we met Sep?

sinterklaas-1024x657

Hierbij mijn motivatie pro:

 • Het is ALTIJD leuk om nieuw speelgoed/boekjes/… te kopen voor de kleine man.
 • Hoe cute zou het zijn om een klein sokje (meneer heeft nog geen schoentjes, want meneer loopt nog niet) met een wortel en een pintje klaar te zetten.
 • Iedereen doet het (oké, niet écht een reden, maar toch… ik voel me precies een slechte mama omdat ik als enige niet bezig ben met Sinterklaas, zo lijkt het).
 • De Sint komt ook op bezoek in de crèche. Dus dan moet hij thuis ook komen, toch?!

Mijn motivatie contra:

 • Sep verjaart op 1 december, zeer dicht bij Sinterklaas. Ok, we moeten geen duusd cadeaus kopen en er geen duusd euro’s aan uitgeven, maar hoe langer we kunnen besparen op speelgoed en dergelijke, hoe beter… Zeker als hij zich toch liever bezighoudt met het bakske van de tv dan met een speelgoedauto.
 • Hoeveel beseft hij eigenlijk van dat hele Sint-gedoe? Dat vraag ik me echt af: het concept zal hij nog niet snappen, maar hij geniet waarschijnlijk wel van het hele gebeuren… (Ik denk dat deze afweging wel eens doorslaggevend kan zijn in mijn beslissing…)
 • Hij mag (nog) geen snoep, chocolade en koekjes eten en geef toe, dat is toch een even belangrijk cadeau van de Sint als het speelgoed.
 • de reactie van het lief is toch: kies maar. Handig, zo ne vent in huis… 🙂

Dus nu is het aan jullie: vanaf wanneer deden jullie mee aan Sinterklaas? En hebben jullie dan tips voor cadeautjestijd met een éénjarige?

15 gedachtes over “To Sint or not to Sint

 1. Ik heb zelf pas dit jaar (hij is 4) voor het eerst de sint echt hier thuis “laten komen”, schoentje gezet en dergelijke. De andere jaren kreeg hij zijn deel bij het bezoek van de sint aan het metekindje. Hij ging het misschien op 3 jaar ook wel al heel leuk gevonden hebben maar 1 jaar vind ik ook echt wel vroeg.

  Like

 2. Toen onze meid 1 was, is de Sint wel gekomen (met vooral speelgoed van rommelmarkten). Zij kende het kinderfeest nog niet natuurlijk, maar haar neefje van 4 zou het heel vreemd gevonden hebben als zijn brave nichtje niks had gekregen. Toen ze 2 was, was ze al iets meer mee met het concept. En dit jaar komt de Sint ook voor haar broertje van 6 maanden, want die is ook braaf geweest. Maar de Sint is alweer op de rommelmarkt gaan shoppen, hoor.

  Like

 3. Als hij toch rond die periode verjaart dan zou ik er dit jaar nog van profiteren dat het niet hoeft! Volgend jaar kun je er waarschijnlijk al niet meer onderuit. En ik raad toet toet auto’s van vtech wel aan voor een 1 jarige

  Like

 4. Wij hebben van in het begin al “de Sint laten komen”. Bij ons komt hij enkel in de vorm van mandarijntjes, chocolade en een cadeautje, niet fysiek. Ik heb dit steeds gedaan, maar vooral omdat ik dit zelf leuk vind, dat geef ik toe! Cadeautjes geven is altijd leuk, maar wij beperken ons echt wel tot de verjaardag, Sinterklaas en Oudejaar. Rond de zomerperiode geven we dan nog iets, aangepast aan de leeftijd en periode, en omdat er anders zo lang een cadeautjesloze periode is. Met Kerst geven we geen cadeautjes (scheelt ook natuurlijk).

  Like

 5. Bij ons is natuurlijk de echte “Sint” periode voorbij,……maar toen Mateo klein was, wilde ik hem eerst niet in heel het verhaal betrekken, omdat ik zelf zo teleurgesteld was toen de zeepbel uit elkaar spatte,……maar ik kreeg teveel tegenkantingen,……en toen Mateo mij op 6-jarige leeftijd naar de waarheid vroeg, kreeg ik ook het teleurgestelde gezichtje en 2 jaar geleden rond de sint periode vertelde hij me eerlijk dat hij zoooo teleurgesteld was, net zoals ik was,…….en toch mis ik heel de periode, het geheimhouden, het in elkaar knutselen, dat gezichtje,……kon hij nog maar even terug naar die periode,……….

  Like

 6. Mijn dochtertje is nu 1,5. Vorig jaar hebben we niet gegeven. Ze kreeg wel een kadootje op mijn werk. Dit jaar is t ook weer sinterklaasfeestje op t werk. Daarnaast hebben we nog een klein kadootje gekocht. Maar ik vind het eigenlijk ook nog niet nodig. Nu beseft ze er nog niets van.
  Ik twijfel ook nog hoe ik het ga aanpakken als er de komende jaren vragen over gaan komen, want ik vind het toch moeilijk om tegen je eigen kind te “liegen”…

  Like

 7. 1 is nog wel heel klein en al zeker als hij ook bijna jarig is.
  Gewoon je eigen goesting doen. Als ze groter zijn is het zo heerlijk magisch, het is meer dan gewoon kadootjes (ah hier toch) het is geloven in het goede c

  Like

 8. Sinterklaas komt hier dit jaar voor de eerste keer, Basiel is 3,5 jaar. Het is pas nu dat hij het beseft, dus vroeger vond ik het belachelijk om daar aan mee te doen. We kunnen het speelgoed bijna niet meer kwijt, dus daarvoor al zeker niet. Maar gisteren heeft hij zijn tut aan Sinterklaas gegeven (en zwarte piet heeft het in de tutjesboom gehangen), dat heeft indruk gemaakt. Maar echt, pas nu. Ik heb daar zelfs niet over getwijfeld, geen Sint voor ze het beseffen!

  Like

  • Ah ja, ik heb het op je IG gezien van die tut, dat vind ik de max! Ik heb het ondertussen ook al voor mezelf uitgemaakt dat meneertje nog geen Sint krijgt. Hij besefte amper dat hij cadeautjes kreeg op zijn verjaardag, dus Sint is helemaal nog niet nodig 🙂

   Like

 9. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

 10. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s