Tradities

Iedereen heeft ze wel: grote of kleine tradities. Dat kan gaan van een jaarlijks familieweekend (2x check) tot het versieren van de kerstboom op de dag na Sinterklaas. 

Wij zijn zo een familie met veel tradities. En wij (lees: mijn oma) houden ook vast aan die tradities. Oma houdt ervan zich te omringen met familie en voor de hele bende te koken/bakken op alle mogelijke “feestdagen”. Zoals daar zijn: Kerst – compleet met kalkoen, pakjes voor het dessert en buche als afsluiter. Je kan je dan ook wel het drama inbeelden toen we vorig jaar beslisten om met kerstavond het pluimvee in te ruilen voor een pastabuffet (toch net iets gemakkelijker klaar te maken voor 26 man). 

Zo is er ook 2x per jaar kermis in het dorp van mijn oma. Vroeger was dit groot feest. We kregen elk “ne cent voor de molens” en palmden met alle neefjes en nichtjes de botsauto’s in. Nu stelt die kermis niet veel meer voor, maar toch komen we nog elke keer samen om “de kermis te vieren”. Vooral eten en drinken dus πŸ™‚

  

Nog een ander vast familiemoment is de Sinterklaastraditie. Een traditie die wel meer mensen hebben, zag ik op de sociale media. Wij houden een wafelenbak! ‘T is te zeggen: oma bakt de hele dag wafels en wij komen die opeten. Iedereen komt langs in de loop van de namiddag en we zitten in de keuken rond de tafel. We eten in shifts en wie gedaan heeft, verhuist naar de grotere kring (met 26 rond een keukentafel is nogal moeilijk…). Het is altijd een gezellige bedoening en je ziet iedereen genieten. Gewoon samenzijn, ongedwongen, lekkere wafels eten.  Het overschot (als dat er al is) wordt achteraf mooi verdeeld. Zeer tof als kotstudent: een snackje voor bij het blokken. Als kind mochten we na de wafels in de living gaan kijken wat de Goedheilig Man gebracht had. Nu krijgen we nog altijd onze chocolade van de Oma-Sint. Hopelijk kunnen we die tradities ook doorgeven aan de volgende generaties. 

  

Je kan dus wel begrijpen waarom ik altijd zo uitkijk naar de feestdagen: de vele tradities, het gezellige samenzijn met de familie… 

Alleen zal het dit jaar toch een beetje anders zijn: mijn zus – die een al even grote kerstfan is als ik – vertrekt nu zaterdag voor een maand naar AustraliΓ«. Raar, de eerste eindejaarsperiode (sinds ik dat concept ken) zonder mijn zusje. Thank God voor FaceTime!  Voor haar zal het gemis wel gecompenseerd worden door een kerst op het strand bij 30 graden… 
Hebben jullie ook zulke tradities waar jullie van houden? Om welke reden kijken jullie wel of niet uit naar de feestdagen? Ik lees het graag in de comments. 

10 gedachtes over “Tradities

 1. Heerlijk, van die tradities waar oma’s lekkers op tafel toveren. Wij passeerden als kind elke zaterdag voor een bordje soep, met nog echt bouillonvlees dat erin getrokken had. Wij hebben 3 jaar geleden een nieuwe traditie bedacht: petermeterwafelchocomelknieuwjaarsbrievendag. De naam spreekt voor zich.

  Like

 2. Hier wordt er ook heel fel vastgehouden aan tradities, die ik nu mijn mama er niet meer is probeer in stand te houden,…alles is goed om mijn kleine familie bij elkaar te houden,…

  Liked by 1 persoon

 3. Voor mijn mama aan kanker stierf waren we een grote, hechte familie die alle feesten samen vierden.
  Toen zij er niet meer stierf mijn oma kort na mijn mama….
  Ik probeer nu in mijn eigen gezin verjaardagen heel belangrijk, die worden altijd uitgebreid gevierd… Ook Kerst, dan vinden we het belangrijk om samen met de ouders van B een warm feest te houden!
  πŸ™‚

  Liked by 1 persoon

 4. Leuk zo’n tradities!
  We hadden vroeger bij mijn ouders thuis de traditie om op kerstavond pakjes uit te delen, gezellig samen een (slechte) kerstfilm te kijken, warme chocomelk te drinken, enz. Helaas gaat dat niet meer. Maar dat is wel iets wat ik later wil terugbrengen met mijn eigen gezin πŸ™‚

  Liked by 1 persoon

 5. in mijn eigen gezin wil ik Sint-Maarten (de westhoekse sinterklaas) wel sterk vieren. Kerst en nieuwjaar zijn altijd een beetje afhankelijk van mijn uurschema, dit jaar ben ik alle feestdagen thuis maar is het low profile, andere jaren vieren we wel eens volle bak op oudejaar, er is geen vaste traditie. Misschien maar best want ik hou niet echt van altijd dezelfde dingen met dezelfde mensen op dezelfde dagen.

  Like

 6. Pingback: Alle ballen in de lucht houden | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s