Kies dit jaar voor bier bij je kerstdiner!

Over een weekje is het weer zover: overal ter wereld toveren moeders, grootmoeders, traiteurs… de lekkerste en meest uitgebreide kerstmaaltijden op tafel. Weet jij al wat je gaat klaarmaken? Of ben jij (net als ik) bij de gelukkigen die zijn/haar voetjes maar onder tafel te schuiven heeft? Misschien kan je de kok van dienst wat helpen en een paar lekkere bieren aanbrengen op basis waarvan hij/zij dan het menu kan samenstellen. Ik denk dat het alvast een mooi alternatief is voor de platgetreden paden van de champagne en wijnen. Ik wil jullie ook graag wat inspiratie geven door mijn favorieten op te sommen. Maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie keuzes, dus deel ze zeker in de comments!

Vooraleer ik mijn bierkaart voor de feestdagen deel, geef ik jullie enkele tips om bier te serveren en toch een elegant feestje te hebben.

  1. Kies voor een kleiner, fijner glas, type wijnglas. Natuurlijk heeft wijn een hogere ‘status’, wat een verschil: hoe leuk het ook is om bij elk bier een bijpassend glas te hebben, erg elegant komen die (soms) gigantische kuipen niet over… Laat dus gerust de wijnglazen op de tafel staan, maar vul ze met bier.
  2. In een kleiner glas kan ook een kleinere hoeveelheid drank. Ideaal om zoveel redenen (denk alcoholinname, denk calorie-inname)! Deel een flesje bier met 2 personen. Van sommige bieren kan je ook grote flessen (75cl) kopen. Die zien eruit als een champagnefles en je kan er evenveel personen mee bedienen.
  3. In bier heb je een veel grotere variatie aan smaken dan in wijn. Het is dus aangeraden om na elk bier je smaakpalet te zuiveren. Zet daarom altijd brood op tafel voor tussen de maaltijden en serveer ook water. Het water heeft als extra voordeel dat je voldoende gehydrateerd blijft, wat nodig is als je een kater wil vermijden.
IMG_1480

Ik gebruik thuis meestal dit wijnglas als ik bier drink. Zeg nu zelf, dat ziet er toch 10 keer beter uit dan een Duvel-glas…

 

Voor ik aan mijn bierkeuzes kom, eerst een kleine nota: ik baseer me op de Bapas-bierpairingmethode. De ABC-logica hier vertrekt vanuit het bier en bouwt een Brug met het gerecht door er in smaak bij Aan te sluiten of te Contrasteren. Voor de volledige uitleg, bekijk je de website of lees je het boek Bapas, door Karl Van Malderen. Ook zeer aan te raden voor wie inspiratie wil voor het menu.

Mijn keuzes:

  1. Bij het aperitief zit je sowieso goed met een geuze of een Vlaams Roodbruin (type Rodenbach). De friszure toets in deze bieren is ideaal om de spijsvertering op gang te brengen en is minder zwaar voor de maag dan champagne of cava (vind ik persoonlijk). De durvers gaan voor een echte geuze (type Boon, Girardin of Cantillon). Een goed alternatief vind ik de Liefmans Goudenband, het paradepaardje van Rosa Merckx en één van mijn favorieten in het genre. Combineer deze zure bieren met zure smaken (denk aan plattekaas, groene appel…) of met zout (kazen, zalm…).
  2. Een licht voorgerecht vraagt een licht biertje. Kies voor een pils of een licht blond bier. Ik was afgelopen zomer aangenaam verrast door de frisse smaak van Palm Hop Select. Het is een hoppig bier met een fruitig aroma dat perfect past bij een licht visgerecht. Als je het bier te bitter vindt, kan je wat romigheid of peper toevoegen aan je gerecht, dit luwt de bitterheid.
IMG_1806

Tussen de hopranken bij Palm. Prachtig glas trouwens!

  1. Voor het hoofdgerecht heb je verschillende opties. Je mag hier sowieso voor een zwaarder bier kiezen met een meer uitgesproken smaak. Of je kiest voor een donker of een blond bier, hangt af van je eigen smaak. Ik ben meer voor de blonde bieren, maar bij wild of bij stoofpotjes kan een donkerder bier zeer lekker zijn. Mijn favoriet bij de blonde bieren is Golden Tricky van Brouwers Verzet. Dit bier heeft een zeer uitgesproken hoppige smaak en fruitig aroma dat mooi getemperd wordt door een hartige en romige schotel gratin dauphinois. De smaak associeert dankzij het mango aroma van de hop ook mooi met kruidige gerechten uit de oosterse keuken. Interessant voor wie de exotische toer op wil met zijn menu. Bij een gebraden kalkoen of een stukje wild, kun je kiezen voor een zwaarder donker bier, type Noir de Dottignies of Sint Bernardus Abt 12
  2. Bij een zoet dessert kies je best voor een zoeter bier. Maar alsjeblieft, grijp niet onmiddellijk naar die ultrazoete fruitbieren à la Liefmans Fruitesse. Je zal alleen maar een overload aan suiker gewaarworden en dat zal te zwaar zijn. Ideaal zijn de fruitbieren op basis van een lambiek en/of op basis van échte vruchten, dus met een lichtzure smaak. Een lekker fruitbier is de Echte Kriek van brouwerij Verhaeghe. Je kan hier ook opnieuw kiezen voor een roodbruin bier (bv. Rodenbach) zoals bij het aperitief. De combinatie met chocolade is echt yummie! Ook de gebrande smaak van zwarte bieren sluit hier mooi bij aan. Deze schijnen ook goed te passen bij karamel en crème brûlée. Ik ben zelf geen fan van deze zwarte bieren, dus ik ken er te weinig van. Voor wie wél fan is, geef ik als tip het donkerste bier van mijn vriend mee: Oakey Moakey Whiskey Stout van Brouwers Verzet (gerijpt op whiskey-vaten), zeer populair bij beer-geeks op bierfestivals…

Tips en suggesties voor andere smaakcombinaties zijn altijd welkom!

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s