It’s all about the money

De kerstperiode is alweer voorbij, dus we willen de portefeuille wat rust gunnen. Maar o wee, daar zijn de solden alweer! Goed gezien hoor, de goede voornemens van “ik ga dit jaar wat meer sparen” zijn op 2 januari al vergeten.

Dan moeten we maar vanaf februari beginnen te besparen hé. Maar hoe doen we dat? We kunnen gaan budgetteren. We kunnen Excel files maken om onze uitgaven bij te houden. Maar bijhouden hoeveel we uitgeven mag dan wel een mooi begin zijn, als we ons uitgeefgedrag er niet aan aanpassen, zullen we niet veel zien veranderen aan die cijfertjes.

Om de big spenders onder mijn lezers een zetje te geven of om de anderen wat inspiratie te geven, deel ik hier hoe het komt dat wij er hier ten huize Superwoman zelfs met mijn gehalveerde loon niet aan onderdoor gaan. Hou al die wilde spaarplannen voor later, begin met kleine stapjes. Hier een paar tips die wij toepassen:

 1. Het huishouden: plannen! 
  Wij hebben geen poetsvrouw. Enerzijds omdat ik het geluk heb dat ik een zeer hulpvaardige moeder en schoonmoeder heb, maar anderzijds geraak ik ook wel rond zonder extra hulp en met wat creativiteit. Combineer bijvoorbeeld een avondje voor de tv met een lading strijk. Mits een beetje planning en een dichtgeknepen oog af en toe is een wekelijks bezoek van de poetsvrouw niet nodig bij ons.
  Het stofzuigen gebeurt bij ons thuis trouwens door de Roomba iRobot. Beste aankoop ooit! Eén keer investeren, maar jarenlang een poetsvrouw uitgespaard. 
  Wij hebben geen droogkast. Wij hebben een droogrek. Milieuvriendelijker en véél goedkoper. Voor de handdoeken heb ik een mama die wél een droogkast heeft (want ze komen daar toch net iets zachter uit ;)), maar om alleen daarvoor een droogkast te kopen… dat wil ik nog een paar jaar uitstellen.
  Ik blijf het zeggen: weekmenu’s en boodschappenlijstjes in combinatie met Collect&Go! We sparen wekelijks gemiddeld 30 (soms zelfs tot 80!) euro uit aan boodschappen. Een eigen moestuin of familie/vrienden met een moestuin, ook handig!
 2. Kledij: ga voor kwalitatieve basics in de solden! 
  Ik koop niet zo vaak nieuwe kleren. Voor mezelf koop ik niet online, dus in die val kan ik al niet trappen. Het lief koopt pas nieuwe kleren als de gaten in zijn huidige outfits niet meer te dichten zijn. Voor Sep laat ik me soms wel gaan, maar meestal dan nog met cadeaubonnen van familie/vrienden of met kortingscode’s voor mijn favoriete webwinkels (alhoewel dat dat laten gaan ook maar betekent dat ik 5 stuks koop in één keer. Dan kan ik weer even voort). In de solden gaan we voor de basics die we nodig hebben, maar laten we ons niet gauw vangen door impulsaankopen die achteraf onze kleerkast niet uit komen. Het voordeel aan de solden is dat je dan eens voor kwaliteit kan gaan. Dan moet je minder stuks kopen die langer meegaan. Ook nog: moeders/zussen/schoonzussen/nichten/vriendinnen met ongeveer dezelfde maat, ik zeg het u, profiteert daarvan, gij allen!
 3. “Foliekes”: choose wisely! 
  Wij zijn niet van die mensen die altijd het nieuwste en het hipste moeten hebben om het dan een maand later niet meer te zien staan. Als we ons laten verleiden door “foliekes”, dan zijn het zaken waar we iets mee zijn, ook nog na 10 jaar. Mijn lief heeft een voorliefde voor platen: die kunnen we steeds opnieuw beluisteren én de hoezen zijn meestal nog mooi om naar te kijken ook. Mijn kleine kookboekenverslaving heeft ons al veel nieuwe ontdekkingen opgeleverd en maakt onze weekmenu’s en occasionele dinnerparties ook een pak interessanter. Maar waarom een nieuw iPhonehoesje kopen met ananassen omdat dat hip is, terwijl mijn zwarte Hema-hoesje van 5 euro ook nog goed is? Ook aan betalende apps doe ik niet mee. Zo hard heb ik ze nu ook weer niet nodig. Denk zo: word ik er gelukkiger van als ik het koop? Of ga ik minder gelukkig zijn als ik het niet koop? Netflix, daar doen wij dus ook niet aan mee. Voorlopig hebben we nog genoeg aan de series en films die we opnemen op tv. Extra series hebben we nu niet nodig. Hetzelfde met krantenabonnementen: niet nodig, want je kan het meeste online vinden. Of profiteer van promoties. Er zijn veel zaken waarvan we denken dat het wel leuk zou zijn om ze te hebben (zoals bijvoorbeeld een tablet). Maar zolang we nog kunnen functioneren zonder, gaat het idee om dat aan te kopen in de diepvries.

Hebben jullie nog tips om geld te sparen? Ik lees ze graag in de comments! 

8 gedachtes over “It’s all about the money

 1. Zowiezo wachten met kleren of schoenen kopen tot er solden zijn. Stockverkopen zijn ook altijd handig!
  En een poetsvrouw heb ik ook niet, die Roomba iRobot wordt deze maand wel nog besteld. Zelfde redenering hier: eenmalige investering om de wekelijkse kost van een poestvrouw uit te sparen. Bovendien, ik heb ook geen droogkast, wel een rek waar ik alles netjes ophang, dus niet moet strijken nadien, en daar ook weer electriciteit (en tijd) bespaar.
  Merken (kledij, producten) komen vrij zelden in huis, wegens een pak duurder dan de huismerken. Uitzonderingen zijn wel Pampers (wegens toch echt nog beter) en wasmiddel (toch minder allergische reacties). Of het moet zijn dat er een goeie promotie is, dan durven we wel ns in grote hoeveelheden iets aankopen.
  Geen tijdschriften, geen dvd’s met series, wel Disney-films, op voorwaarde dat ik ze in promotie kan kopen 🙂

  Liked by 2 people

  • Maar een stofzuiger vervangt toch geen poetsvrouw? Of werkt dat ding ook met nat? Die poetst toch geen doucheputtekes uit en keukenkasten? Enfin, zonder poetsvrouw zou ik instorten, zover ben ik al :). Of er zou gewoon niet meer gepoetst worden (wel gestofzuigd, dat doe ik ongeveer elke dag en vind ik helemaal niet erg)

   Like

   • Oh, dat zou zalig zijn, een stofzuiger die ook doucheputtekes uitkuist! 😄 Wij hebben parket, dus stofzuigen is het belangrijkste, naast om de zoveel tijd met speciaal product dweilen, maar dat zou ik sowieso niet aan een poetsvrouw overlaten… En aangezien ik deeltijds werk, heb ik meer tijd dan een ander om al die andere dingen te doen (+mamahulp!) Als ik weer fulltime zou werken, zou ik wel budget hebben voor een poetsvrouw, maar ook niet voor alles. Ik zou teveel herdoen omdat het niet naar mijn goesting is 😝

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s