Diëten als een Superwoman

Soms kan je zo van die weken hebben dat je op maandag zou willen zeggen: “foert, ik blijf in mijn bed liggen en kom er pas vrijdagavond weer uit.” Wel, afgelopen week was zo voor mij. Tot donderdag.

Op donderdagmiddag volg ik aquagym. Ik ben de enige persoon jonger dan 50 in die groep en dat is af en toe wel heel tof. Die oudere dames houden zich niet in. Men zegt dat de waarheid uit een kindermond komt. Wel, de 50-plus dames kunnen er ook wat van. Ze zeggen wat ze denken nog voor ze het gedacht hebben.
Deze week kreeg ik van zo een mondige oudere dame een zeer mooi compliment: ze stelde vast dat ik heel veel vermagerd was. Ze had me niet eens herkend, ze verwarde me met mijn jongere zus (met haar slanke, nog kinderloze lijf). Toegegeven, de laatste keer dat de dame mij zag, was ik 8 maand zwanger… Zij en de andere dames in het zwembad feliciteerden mij dus met mijn herwonnen moordlijf (ahum ;)) en vroegen me hoeveel ik nu eigenlijk vermagerd was en hoe ik dat deed.

Ik begon te tellen. De volle 17 (!) zwangerschapskilo’s waren er verrassend snel af – dank u, borstvoeding! Daarnaast ben ik de laatste maanden nog eens 8 kilo afgevallen. Ik zit dus aan een mooi totaal van 25 kilo op 15 maanden tijd. Tamelijk trots op mezelf want die 8 overtollige kilo’s droeg ik eigenlijk al een jaar of 6 mee. Doordat ze er geleidelijk aan bij gekomen zijn, heb ik er pas iets van gemerkt als het al te laat was. Maar nu ik toch bezig was met vermageren, kon ik maar voortdoen hé. Nog 1,5 kilo verwijderd van mijn (volgens de meting bij Herbalife) ideale gewicht.

chocolate

Die kilo’s gingen er eigenlijk relatief gemakkelijk af. Raar dat ik er vroeger nooit werk van maakte. Ik zei het eerder al: diëten als een Superwoman is NIET diëten. Ik ga de pasta en de aardappelen niet schrappen en ja, ik doe nog altijd een toefje mayo op mijn frieten.

Hoe ik het dan wel doe, hoor ik u vragen? Simpel, een paar kleine veranderingen in mijn levensstijl. Voer de veranderingen ook niet allemaal tegelijk in, maar begin met ééntje. Als dat lukt, ga je over naar de volgende of misschien zelfs 2 volgende. Soit, je begrijpt het wel.

Dit zijn de veranderingen die ik doorvoerde – schrik niet, ze zijn écht klein.

 1. Bye bye choco. I do love me some Nutella. Maar ik eet maar een paar keer per jaar een sneetje brood met Nutella. Mijn ontbijt bestaat nu meestal uit granola of suikervrije cornflakes en yoghurt of soms een smoothie, maar in het weekend kan ik eens zot doen met overnight oats en wat fruit of iets anders. Toegegeven, mijn ontbijt kan nog wat variatie gebruiken, maar ik ben toch al op de goede weg.
 2. No more chips. Ik koop al meer dan 2 jaar geen chips meer. Ik was verslaafd aan chips. Echt, elke zak die ik opendeed, moest leeg. Als we bezoek krijgen, probeer ik andere dingen op tafel te zetten. Als ik ergens ben, durf ik wel eens een chipje te nemen. Die smaakt dan extra goed 🙂 Noten vind ik wel een goed alternatief. Niet écht hetzelfde, maar ik heb er maar een handvol van nodig om een verzadigd gevoel te hebben.
 3. Water, water, water. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar het klopt toch wel, hoor. Toen ik bij het begin van mijn borstvoeding 4 liter per dag moest drinken om de productie op gang te krijgen en te houden, werd me duidelijk hoe gemakkelijk het eigenlijk is om aan jouw benodigde hoeveelheid te komen. Nu drink ik nog altijd dagelijks minstens 1,5 liter water en daarnaast nog 1 of 2 tassen thee. Je hebt minder snel honger en je eet gewoon ook minder als je bij je eten ook water drinkt.
 4. Veel fruit en groenten. Ik ben altijd al iemand geweest die om de 2 à 3 uur moet eten om een flauw gevoel of maag- en hoofdpijn te vermijden. Als tiener in volle ontwikkeling was dat zeker nodig en ik mocht toen eten wat ik wilde, ik bleef mijn modellenlijntje behouden. Sinds een jaar of 5 is mijn metabolisme precies wat luier geworden. In plaats van een koekje eet ik nu een stuk fruit of groente (hartjes voor wortels!) als tussendoortje. Zo kom ik niet met een knorrende maag aan tafel en eet ik niet teveel. Ons weekmenu bestaat ook steevast uit 1 of 2 vegetarische gerechten.
 5. Gedaan met “sneukelen” na het avondeten. Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik ook nog mijn momenten heb waarbij ik toch nog eens geniet van een warme chocomelk of een chocolade eitje voor de televisie (vooral een paar dagen per maand, raar toch… ;)). Ik probeer me sowieso te houden aan een maximum van 1 “zonde” per dag: een koekje, een stukje chocolade… Dat lukt niet altijd, maar we doen ons best. Een boodschappenlijstje zonder snoep helpt natuurlijk…
 6. Bewegen, bewegen, bewegen! Uiteraard! Gezonde voeding is belangrijk, maar als je de hele dag in de zetel zit, dan zal je niet veel gezonder worden. Mens sana in corpore sano, en al! Dat gezonde lichaam heeft beweging nodig. En een buik die verdrievoudigd is door een zwangerschap wordt niet vanzelf terug plat (toch niet bij mij…).

Voila, zijn de voornaamste punten van mijn “dieet”. Ik zorg er dus gewoon voor dat ik gezond en gevarieerd eet en dat ik genoeg beweeg. Er zijn uiteraard dagen dat ik het niet zie zitten om die yogamat uit te rollen en dan doe ik het ook niet. Er zijn dagen dat ik zin heb in chocolade of dat extra koekje en dan neem ik dat ook. Als ik op restaurant ga, geniet ik van mijn eten en van dat voorgerechtje of dat dessert. Ik geniet echter ook van een vegetarisch stoofpotje waar ik zelf veel moeite in gestoken heb. En ik kan zoveel deugd hebben van een uitputtende dansles. Het gaat om balans. Om je niet schuldig te hoeven voelen voor dat ene extra koekje als je daarna maar verder gaat op je gezonde pad. Zie het ook niet als een dieet, maar als een gezonde manier van leven. Daar gaat het uiteindelijk om: gezond zijn en je goed voelen. Het gewichtverlies en strakke(re) bikinilijf zijn gewoon leuke neveneffecten.

En jullie? Zijn jullie ook bezig met een gezondere levensstijl? Hoe doen jullie dat? Hebben jullie ervaring met diëten? Misschien heb jij wel een dieet gevonden dat voor jou wonderen doet? Ik lees er graag alles over in de comments of op jouw blog!  

16 gedachtes over “Diëten als een Superwoman

 1. wat je hier beschrijft, is een evenwichtig en gezond eetpatroon waarmee je logischerwijs je “overtollige” kilo’s vlot bent kwijtgeraakt. doe zo verder zou ik zeggen, dan blijf je zeker op gewicht en kan je toch nog voldoende genieten van het leven!
  ik heb min of meer hetzelfde eetpatroon en ik vind het echt niet moeilijk om dit vol te houden: het is lekker, gevarieerd en je kan genoeg eten.
  ik begrijp niet dat er niet meer mensen zijn die zo verstandig gaan eten als ze kilo’s willen verliezen. al die diëten, ik vind dat een hoop gezever!
  x

  Liked by 2 people

  • Jep, vind ik ook. Vandaar ook dat ik zeg: niet diëten 😊 Ik wilde eigenlijk in de eerste plaats gewoon gezonder leven. Ik had niet gedacht dat het zo een impact zou hebben op mijn gewicht. Ik ben altijd wel opgegroeid met het sterke geloof in de kwaliteit van verse producten en zelfgemaakte maaltijden, vandaar misschien dat die kleine aanpassingen ook echt niet moeilijk waren.

   Like

 2. Sneukelen, wat een grappig woord! Fijn dat je een eetpatroon hebt gevonden waar je je goed bij voelt. Ik sluit me helemaal aan bij die quote over chocolate… Verder lig ik niet echt wakker van die kilo’s extra na mijn 2 bevallingen. Het meeste werd er gelukkig wel door de kindjes afgegeten (inderdaad hoera voor borstvoeding!). Maar dat blubberbuikje van me, daar kijk ik wel over!

  Liked by 1 persoon

  • Zolang je je goed voelt in je vel, zijn die paar extra kilo’s idd niets. Maar ik voelde me niet meer zo goed en nu komt dat wel terug. Aan echt diëten heb ik nooit gedacht, dat kan ik niet en daar ben ik eigenlijk tegen (sommige van die diëten kunnen ook echt niet gezond zijn!)

   Liked by 1 persoon

 3. Knap hoor! Heb zelf enkele weken geleden plots het gevoel gekregen dat mijn lijf me ergert (te zwaar, te veel pijn, …). Heb besloten niet te beginnen dieten, maar gewoon ook gezonder te eten en bijvoorbeeld een potje parikareepjes en worteltjes mee te nemen in de auto in plaats van te stoppen voor een kitkat. De ene dag gaat beter dan de andere, en bewegen is nog een brugje te ver. Vandaag: chapeau!

  Liked by 1 persoon

 4. Wat jij doet zou ik ook willen, maar het lukt me nog niet echt. Die zak chips die ik laatst voor de kinderen heb gekocht is nog niet leeg een staat me nu, onder schooltijd, vreselijk aan te staren…

  Maar dank voor je blogje, goed te horen dat het wérkt. Ik ga er weer even extra hard tegenaan met gewoon die paar kleine dingen die toch een wereld van verschil betekenen.

  Liked by 1 persoon

 5. Zoals je weet ben ik heel erg bezig met eten en sporten, maar ooit woog ik ook 85kg na mijn zwangerschap,….en die heb ik er ook alleen afgekregen door mijn levensstijl geleidelijk aan te passen, want dat gaat niet van de ene op de andere dag. Momenteel heb ik er eentje gevonden dat goed bij me past, ik blijf op gewicht en ik sport meer dan regelmatig,….en heb alle overtollige kilo’s van me afgegooid :-). Topresultaat van jou hoor, mag je echt trots op zijn!

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb inderdaad al iets gelezen over je gezonde levensstijl op je blog en als ik je foto’s zie, is dat iets waar ik ook naar streef: een gezond gewicht (niet dat ik overgewicht had, maar toch teveel in mijn ogen) en me goed voelen in mijn vel. Prachtige prestatie die jij ook al geleverd hebt! Inspirerend 😊

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s