We zijn allemaal Supermoeders (en laat u niks anders wijsmaken!)

Verontwaardiging. Dat voelde ik.

Eén van mijn beste vriendinnen is zwanger. Tegelijkertijd met een andere vriendin van haar.
Hoe leuk is dat?! Samen zwanger zijn! Verhalen delen. Zorgen delen. Steun zoeken bij elkaar.
Toch?

Blijkbaar niet.

Als mijn vriendin haar keuze voor flesvoeding deelt met haar andre vriendin, dan krijgt ze een boze reactie. “Dat doe je jouw kind toch niet aan?!”.

Serieus??

Borstvoeding of flesvoeding, ieder zijn keuze. Ik ben zelf zeer pro borstvoeding, maar ik heb mijn zwangere vriendin nooit scheef bekeken omdat ze flesvoeding kiest. Omdat ik weet dat zij zich goed geïnformeerd heeft. Dat zij die keuze maakt omdat die voor haar het beste is.

Het gaat echter verder dan enkel de borstvoedingsdiscussie. Op verschillende momenten moeten we keuzes maken in de opvoeding van onze kinderen. Soms doordachte keuzes, soms impulsieve keuzes omdat dat op dat moment nodig is. Soms blijken die keuzes perfect, soms is er later bijsturing nodig. That’s life.

 

Wij (aanstaande) moeders willen uiteindelijk toch gewoon het beste voor onze kroost? Maar we willen moeten ook voor onszelf zorgen, zodat we niet kapotgaan aan de soms loodzware taak die het moederschap is. Dat zeggen we elkaar zo vaak. Dat horen we zo vaak. Kijk maar naar het succes van The Gentlemoms.

Allemaal goed en wel…  Op een mooie Facebookpagina, in theorie…
Tot iemand een andere visie of een andere aanpak heeft… Dan schieten onze stekels recht en willen we dat kind behoeden voor het onheil dat zijn ouders meebrengen. Dan willen we die ouders “op het rechte pad” brengen.

Serieus?!

Elke moeder zal sowieso wel eens het gevoel hebben te falen. Of ze zal twijfelen. Of misschien zàl ze op een bepaald punt ook eens falen. (Nu ja, een fout maken, want “falen” klinkt zo hard.) Alleen heeft ze de moedermaffia niet nodig om haar dat gevoel te pas en te onpas aan te praten. Het is al erg genoeg dat we de wijzende vingertjes van Kind & Gezin en andere instanties in onze ooghoeken blijven zien. Dat we onszelf continu in vraag stellen. We hebben echt geen andere moeder – die ook maar wat doet – nodig om ons te vertellen dat we fout bezig zijn omdat we niet hetzelfde doen als zij.

Als we ons kind gelukkig en gezond kunnen houden en daarbij onszelf ook niet uit het oog verliezen, wat willen we dan nog meer?

Ik weet dat we allemaal snel oordelen. Als we een krijsend kind zien in de supermarkt, dan gaan we meteen op zoek naar de moeder. Ik heb soms ook mijn bedenkingen bij de keuzes van een ander. Maar als ik zie dat die mensen doen wat ze doen met de beste bedoelingen, wie ben ik dan om hen te veroordelen?

Ik ben zelf een notoire twijfelaar en perfectionist. Ik heb altijd gedacht dat ik mezelf zou moeten behoeden voor (soms irrationele) overbezorgdheid. Dat lijkt me tot nu toe behoorlijk goed te lukken ook. Ik probeer me gewoon zo weinig mogelijk aan te trekken van al die wijzende vingertjes en draaiende ogen. Het lief en ik, wij doen ons best. We vragen hulp waar nodig. We zoeken informatie als we onzeker zijn. We doen al eens dingen niet helemaal volgens het boekje. Maar we zien dat onze zoon gelukkig en gezond is.
We zien dat onze vrienden soms andere ideeën hebben, maar dat hun kinderen ook gelukkig en gezond zijn. Wat moeten we dan meer doen dan ervaringen delen? Dan tips uitwisselen als iemand het even niet meer weet? Dan onzekerheden delen? Dan samen huilen? Dan samen ontspannen? Dan schouderklopjes uitdelen?

Helemaal niets. Wij ouders hebben geen preek nodig, we hebben elkaar nodig.

 

En D.: als je dit leest, ik weet dat jullie samen fantastische ouders gaan worden. En weet dat je bij mij altijd terecht kunt voor “advies à la Fien”, steun, een babbel of een middagdutje zonder huilende baby ;). 

 

 

 

11 gedachtes over “We zijn allemaal Supermoeders (en laat u niks anders wijsmaken!)

 1. Mooi!

  Ik kan niet meespreken over het moederschap an sich, maar voel hetzelfde op een pak andere vlakken.
  Elk kiest zijn eigen weg en door samen te werken komen we een pak verder dan door elkaar scheef te bekijken of te saboteren.

  Tot gauw!!!

  Annelies

  vriendelijke groet,

  Annelies Geneyn

  Tel: +32 495 77 09 72
  annelies_geneyn@hotmail.com

  http://www.linkedin.com/in/anneliesgeneyn
  http://www.twitter.com/anneliesgeneyn
  rockeveryrun.com

  Liked by 1 persoon

 2. Oh oh, die borstvoeding, wat zijn vrouwen toch monsters als ze dat niet doen. Ik schreef er een tijd geleden een kwade log over! Bij mij ging het altijd goed en daarom hield ik het vol, heerlijk! Bij mijn pasbevallen dochter niet, en is zij daarom een slechte moeder??? Het kind heeft al genoeg doorstaan de laatste dagen met haar zieke baby! Iemand mag zoiets eens zeggen als ik het hoor 😈😈
  Het is wat je zegt, we zouden met zijn allen ons beter niet moeien met een ander en onze commentaar voor ons houden! 😀

  Liked by 1 persoon

 3. Mooi verwoord! Zelf twijfel ik heel vaak of wij wel het ‘juiste’ doen voor ons zoontje want we volgen zeker en vast niet altijd de vooropgestelde regels. Maar zolang hij lacht, vrolijk en gezond is zal het allemaal wel meevallen en goed komen denk ik 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Omdat ik het zo opneem voor borstvoeding, krijg ik het al eens hard te verduren. Terwijl ik het nooit slecht bedoel. Maar dat hoort erbij zeker? Al was het de voorbije tijd echt te veel. Het is maar een blog en het zijn maar internetmeningen, maar ik heb er toch wel serieus van moeten bleiten :). En ik krijg soms rare blikken, maar ik probeer gewoon verder te doen. Mijn best te doen, zoals ongeveer elke ouder ongeveer… X

  Liked by 1 persoon

  • Ik vind het bewonderenswaardig dat je zo voor je principes blijft opkomen, ook al krijg je zoveel shit over je! Doen waar je je goed bij voelt en met de beste bedoelingen, wie kan daar nu iets tegen hebben? 😊 Waarom internetmeningen niet op een volwassen manier kunnen geuit worden, is mij een raadsel. Laat je er niet door doen, je bent super goed bezig!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s