Een tweede kindje op komst: twijfels en vragen

Bij een tweede zwangerschap komt er ook een heel nieuwe reeks twijfels en vragen kijken. Hoewel je – zoals bij een eerste zwangerschap – vooral hoopt op een gezond kindje, zijn er toch enkele zaken waar je de eerste keer niet aan hoefde te denken.

Zo is er de vraag die over elke moeders lippen rolt: “zal ik mijn tweede kind even graag zien als mijn eerste?”
Je hart liep over van liefde toen je jouw eerste kindje in je armen nam. Zoals verwacht/gehoopt. Maar zal jouw hart nog wel plaats hebben voor een tweede kindje? Of een derde? Die vraag wordt door ervaringsdeskundigen steevast met “ja, natuurlijk!” beantwoord. Dus ja, ik begin dat wel te geloven. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat mijn hart groot genoeg is voor twee Superkids. 

Een tweede vraag die onlangs in mijn brein opdoemde, lag in het verlengde hiervan. “Zal ik genoeg – en evenveel – tijd en aandacht aan beiden kunnen besteden?”
Eén kindje lukt perfect. Tijdens je moederschapsrust ben je 24/24 met hem/haar bezig. Je kan het kind je volle aandacht geven. Je bent erbij om elk klein lachje, elk schattig momentje op foto vast te leggen. Zelfs wanneer je terug aan het werk gaat, besteed je jouw vrije tijd enkel aan dat ene kind. Je kan de ontwikkeling van je baby tot peuter op de voet volgen.

img_5259

Een zeldzame zwangere-buikfoto. Op een avond. Nog snel voor ik naar bed ging. Op 26 weken.

Nu kan ik zelfs de ontwikkeling van mijn zwangerschap niet altijd even goed opvolgen als de eerste keer. We moeten nu bijvoorbeeld écht wel beginnen aan het ontwerp van de geboortekaartjes, maar altijd komt er wel iets tussen. Bij mijn eerste zwangerschap stond ik op dit moment de kinderkamer te verven. Nu is er een grotere kans dat het kind in onze kamer zal belanden tijdens zijn eerste levensmaanden.
Met een af en toe jengelende peuter aan mijn rokken, heb ik niet altijd de kans om ten volle te genieten van mijn zwangerschap en loop ik vaker gestresseerd. En dat terwijl ik er echt van overtuigd ben dat de gemoedstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap een invloed heeft op het kind…

Dat zal dus ook zo zijn eens het kindje er is: een opgroeiende peuter die (véél) aandacht nodig heeft en een pasgeboren baby die ik toch de aandacht niet kan ontzeggen die ik twee jaar geleden aan kind 1 gaf. Als kind 2 net als Sep een rustig kind en een goede slaper is, dan zal het verdelen van de aandacht waarschijnlijk nog meevallen. Maar wat als kind 2 een moeilijke start kent? Wat als hij meer aandacht opeist door problemen die hij heeft? Dan zullen we Sep misschien wat verwaarlozen? Dat kan je een peuter in volle ontwikkeling toch niet aandoen?

Hoe vind je dat evenwicht? Ik kan moeilijk geloven dat zoiets automatisch komt, je zal eraan moeten werken, toch? Go with the flow? Of rolling with the punches? Tips zijn alvast meer dan welkom! 

10 gedachtes over “Een tweede kindje op komst: twijfels en vragen

 1. En toch komt dat automatisch, voor een groot stuk dan. Wij hebben het 3x gedaan, beetje experts dus. Één trukje wat we wel toepasten; als de nieuwe baby sliep, de boel de boel laten en iets leuks doen met de andere kleuter! Dat geeft hen een gevoel van aandacht.
  Die liefde, dat wordt alleen maar meer!
  💜

  Liked by 1 persoon

 2. Draagdoek en wandelen, blijven ademen, eten in de diepvries steken, niet meer strijken, geen bezoek als je er eigenlijk niet aan toe bent (en net wél als je er wel aan toe bent), kraamzorg regelen, slapen wanneer mogelijk en “Ah, ge wilt op bezoek komen? Breng gerust iets te eten mee. Liefst een warme maaltijd voor min. 2 personen”, en ja, blijven ademen. Doe ik hier zometeen ook, wil ik de avondspits enigszins klaarspelen :-p

  Liked by 1 persoon

 3. Ik stem op go with the flow. Blijkt hier prima te werken! Wat ook fijn is om te merken: er komt snel interactie tussen die 2, dus de tijd die je als ouders minder aan elk van hen kan geven, wordt dubbeldik ingehaald met dat speelkameraadje dat ze nu allebei hebben!

  Liked by 1 persoon

 4. Geen tips hier, wij zitten nog altijd in de fase waarin we ervan overtuigd zijn dat er nooit een tweede komt. Maar we hebben het zwaar gehad, zowel met de zwangerschap als de eerste kraamweken met een prematuurtje. Dus misschien veranderen we nog van mening…

  Liked by 1 persoon

  • Ja, dan kan ik wel geloven dat het even twijfelen is of er een tweede komt. Bij ons was het omgekeerd: rustige zwangerschap en gezond en rustig kind, dus de wens om er nog zo eentje te hebben is groot 🙂 Al weet je nooit natuurlijk…

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s