De 10 geboden van de gemiddelde zwangerschap

Bij elke zwangerschap horen geschreven en ongeschreven regels. De adviezen van experts en ervaringsdeskundigen. De meningen van zowat iedereen om je heen. En het belangrijkste: de regeltjes die je jezelf oplegt in je immer malende brein: een combinatie van alle adviezen, meningen én perfecte foto’s die je ziet van stralende mama’s -to-be in alle mogelijke (al dan niet sociale) media.
Hier alvast 10 van die geboden die een aspirant Superwoman zichzelf oplegt…

 1. Gij zult niet klagen. Hebt gij hartkloppingen? Normaal. Hebt gij pijn in bekken en rug of zelfs bekkeninstabiliteit? Normaal. Zijt gij doodmoe? Normaal. Zijt gij kortademig? Normaal. Hebt gij zure oprispingen? Normaal. Zijt gij misselijk? Normaal. Onthoud dat een zwangerschap geen ziekte is. Uw emoties zult gij bedwingen. Gij zijt sterker dan de hormonen. Als men u vraagt hoe het met u gaat, zult gij antwoorden met “heel goed”, “aftellen, hé” of “rond en gezond”. Bij voorkeur gepaard met een zachte Mona Lisa smile en een gelukzalig aaien over het bollend buikje.
 2. Gij zult op een roze wolk door de 9 maanden zweven. Misselijkheid, hormonen, vermoeidheid… het mag allemaal niets wegnemen van het feit dat gij erin geslaagd zijt om zwanger te worden. En dat het kind in uw buik het goed doet volgens alle curves. Houd steeds in het achterhoofd dat zovele anderen minder geluk hebben dan gij. Geniet dus van alles wat de zwangerschap met zich meebrengt. Ja, ook van de dagen dat u boven de porseleinen troon hangt.
 3. Gij zult genieten van elke beweging van uw kind. Ook al vindt zijn forse linkse al te vaak zijn weg naar uw lever of promoveert hij uw blaas tot knijpspeeltje. Gij denkt toch niet dat de knuffels die ge over een jaar zult krijgen van uw kind dit zullen kunnen overtreffen?
 4. Gij zult alles dagelijks opvolgen en goed documenteren in het daartoe bestemde Kind & Gezin zwangerschapsboekje. Ge zult dit later nog vaak ter hand nemen om herinneringen op te halen. Gij zult dit ook nooit verliezen, zodat ge het kunt doorgeven aan uw kind wanneer hij/zij zelf ouder wordt.
 5. Gij zult uw geluk delen op alle sociale media. Dagelijks. Met gestileerde foto’s van de perfectie. En bijpassende overload aan hashtags. #pregnant #pregnancy #babybelly #glowing #blessed

  img_5530

 6. Gij zult altijd en overal gezond blijven eten. Gij zult niet toegeven aan de verleiding en de goestingskes. Uw lijn en uw kind hebben die donut of die frieten niet nodig.
 7. Gij zult zorgen dat ge voor de ingang van de laatste maand klaar zijt met alles. De laatste maand is immers de laatste dag. Dat is algemeen geweten. Kaartje, adressenlijst (bij voorkeur reeds geprint/gestickerd/geschreven op de enveloppen), doopsuiker, kraamvalies, babykamer, cadeau voor meter/peter … Gij moet niets meer last-minute regelen in de laatste maand.
 8. Gij zult veel rusten. Ook al hebt gij al een reeks koters rondlopen. Ook al gaat gij nog werken. Ook al hebt gij een huishouden te runnen. Ook al is goed slapen ’s nachts een even onmogelijke opdracht als wakker blijven overdag. Gij zult uitgerust aan de bevalling beginnen.
 9. Gij zult uw partner niet verwaarlozen. Gij zijt dan wel zelf zwanger, ge zijt samen “in blijde verwachting”. Uw geliefde heeft niet minder nood aan aandacht, liefde, intimiteit … omdat gij misselijk / hormonaal / moe… zijt. Houd daar rekening mee. Hij/zij is niet zwanger, dus hoeft niet te lijden.
 10. Gij zult altijd onthouden dat “de gemiddelde zwangerschap” niet bestaat, zoals “het gemiddelde kind” niet bestaat. Gij zult uw zwangerschap beleven zoals gij die beleeft, niet zoals de maatschappij denkt of vindt dat gij die moet beleven. Geniet van de mooie momenten, maar voel u vooral ook niet schuldig als gij er niets te genieten aan vindt of als gij al eens zondigt tegen één van de geboden.

(En nu nog zélf mijn eigen raad opvolgen…) 

 

5 gedachtes over “De 10 geboden van de gemiddelde zwangerschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s